Dr. Zolnay Kálmán

Az Igazságügyi Minisztérium tisztviselője

Dr. Zolnay Kálmán az Igazságügyi Minisztériumban dolgozott tisztviselőként (hasonlóan Bibó Istvánhoz). Ugyanakkor nem értett egyet a kormány zsidóellenes politikájával. Számos zsidó barátja volt, köztük dr. Benkő Gyula és felesége, Klein Erzsébet, akikkel az 1930-as évek végén barátkozott össze.

A német megszállást követően Benkőt munkaszolgálatra hívták be, a feleségének, aki éppen állapotos volt, csillagos házba kellett költözni. Vele ment négyéves kisfiúk, Mihály is. Zolnay, aki mint minisztériumi dolgozó világosabban látta a kormány zsidó ellenes politikáját és terveit, mindent megtett azért, hogy Benkőnét és gyermekeit megmentse a deportálástól. Hamisított az asszonynak egy szlovén nyelvű katolikus keresztlevelet, amelyet magyarra fordított és csatolt hozzá egy hamisított közjegyzői igazolást, amivel igazolta, hogy a fordítás teljes mértékben megegyezik az eredetivel. Ezek az iratok a főváros felszabadulásáig sikeresen megvédték Erzsébet és gyermekei, Mihály és a vészkorszak alatt született János életét.

A szülés után Benkőné a Lukács fürdőhöz kapcsolt gyógyszállóban talált menedéket. 1944 októberének végén a nyilasok razziát tartottak az épületben. A Zolnaytól kapott hamis papírok kiállták a próbát, de a szállóban álnéven rejtőzködő többi harmincöt zsidónak nem volt ekkora szerencséje: akinek nem találták rendben a papírjait, azt jeges Duna partjára kísérték és agyonlőtték.

Zolnay Kálmán a nyilas hatalomátvételt követően több más üldözött zsidónak is segítséget nyújtott. A saját, Böszörményi úti lakásának a kulcsát a vele és a mentőtevékenységgel szimpatizáló házmesterre bízta, hogy akkor is be tudja engedni a menedékkérőket a lakásba, ha a tisztviselő nem tartózkodott otthon. A budapesti nyilas uralom végén azonban magának Zolnaynak is bujkálnia kellett, mert Kun András, a volt minorita szerzetes, aki egy nyilas halálbrigád parancsnoka volt, pont abba a házba költözött, ahol a fentebb említett lakás volt.

Benkőnén és a fiain kívül Zolnaynak köszönheti az életét Buday Mária, Salzer Izabella, Salzer Lily és Glück Miklós is. A tisztviselő a háború után is kapcsolatban maradt az általa megmentettekkel, egészen 1974-ben bekövetkezett haláláig.

A Yad Vashem Intézet Zolnay Kálmánt 1995-ben a Világ Igaza címmel tüntette ki.

Benkő Erzsébet egyik fiának visszaemlékezése Zolnay mentőakciójáról