Megyeri Károly

Rendőrnyomozó a Chevra Kadisa szolgálatában

A nyilas uralom időszakában az elhalálozott zsidóknak végtisztességet adó Chevra Kadisa tagjait folyamatosan zaklatták a nyilas pártszolgálatosok. Megtámadták és elhurcolták őket, ezzel nagyon kockázatossá téve a temetkezési egylet munkáját. A szervezet megkereste a rendőrséget, hogy segítsen abban, hogy a munkájukat végzőket védje meg az atrocitásoktól. Felettese Megyeri Károlyt és egy társát jelölte ki arra, hogy mindig védelemben részesítsék a Chevra dolgozóit a munkavégzésük közben.

Megyeri nem csupán hűségesen látta el feladatát, hanem a szolgálati kötelezettségét messze meghaladva támogatást is nyújtott az üldözötteknek. Egyszer, 1944 novemberében, a Chevra egyik alkalmazottját, Burger Dezsőt és családját a nyilasok elhurcolták. Az apát, az anyát és lányukat a Szent István körút 2. szám alatti nyilas pártközpontba hurcolták, ahol borzalmas kínzásoknak vetették őket alá.

A rendőr kiderítette, hogy hol van a család és egy hamis paranccsal kihozta őket a nyilas központból. Ezt követően saját házában bújtatta a családot. Élelmiszerekről is gondoskodott a számukra, amíg egy biztonságosabbnak látszó helyre át nem vitte őket. A Buger házaspár lánya, Vera túlélte a holokausztot és Bácskai Vera néven ismert történész lett. A család a háború után is kapcsolatban maradt megyeri Károllyal.

A Yad Vashem Intézet Megyeri Károlyt 1989-ben a Világ Igaza címmel tüntette ki.