Rácz Vali

Képgaléria: 
Rácz Vali

Színdarab a rejtőzködőknek

Rácz Vali, vagy teljes nevén Rácz Valéria Gabriella Erzsébet a negyvenes évek elején nagyon ismert színésznő volt Magyarországon. Aki egyszer hallotta búgó, mély és meleg hangját, az nem felejtette el. A kor híres csillaga volt, aki vagyonát arra használta, hogy zsidókat bújtasson és mentsen.

A német megszálláskor a Gestapo kereste Mandel Jenőt és feleségét Szerént, mivel azon a feketelistán szerepeltek, amelyet már a megszállás előtt összeállítottak a nácik, hogy a németelleneseket a letartóztatással, internálással és deportálással kivonják a magyar közéletből, ezzel is gyengítve az ellenállás lehetőségét.

Mandelék még a Gestapo megérkezése előtt elrejtőztek barátaiknál, de ez a vándorlás a különböző ismerősök között csupán néhány napig jelentett megoldást. Tartósabb és biztosabb menedékhelyre volt szükségük. Barabás Pál író segítségével Rácz Vali tudomást szerzett Mandelék nehéz helyzetéről. Azonnal felajánlotta, hogy elrejti az üldözötteket. Villájában az egyik kamrája mögött rejtekhelyet alakított ki, ahol hét hónapon keresztül bújtatta a házaspárt. Nem csupán élelmezte őket, de amikor látta, hogy egyre fehérebbek, akkor még kvarclámpát is adott nekik, hogy ne úgy nézzenek ki, ?mint a kísértetek?.

A lelket is tartotta bennük. Bíztatta őket, hogy tartsanak ki, meg fognak menekülni. A kultúrát is biztosította számukra: játszott nekik, Karinthy novellákat adott elő, mintha egy színházban lennének és a Mandel házaspár lennének a közönség. A bújtatás során még több zsidót rejtett el a kamra mögött, köztük Mandelék unokatestvérét Herczog Olgát is.

1944 novemberében a nyilasok házkutatást tartottak nála, de a rejtekhelyet nem fedezték fel. Rácz Valit azonban egy kihallgatásra magukkal hurcolták. Miközben bújtatójuk nem volt ott a rejtőzködők a sötétség leple alatt elhagyták a házat, mert nem akarták Rácz Valit nagyobb veszélybe sodorni. Mindannyian túlélték a vészkorszakot, ha más rejtekhelyeken is.

Mandelék Uruguayba, Rácz Vali Angliába emigráltak a háború után, de a kapcsolatot tartották. Vali lánya, Monica Porter megírta édesanyja bátor történetét, ami Londonban jelent meg Deadly Carousel címen.

Rácz Valéria Gabriella Erzsébetet a Yad Vashem 1991-ben a Világ Igaza címmel tüntette ki.

Rácz Valit bemutató honlap

Rácz Vali dalszövegei

Monica Porter honlapja