Dessauer Pál és Manci

Képgaléria: 
Fenyő Miksa

Azért vannak a jó barátok ? I.

Fenyő Miksa a magyar kulturális és gazdasági élet egyik meghatározó szereplője volt a 20. század első felében. Ő volt az egyik alapítója a Nyugat című folyóiratnak és a Gyáriparosok Országos Szövetségének másodtitkára, majd később ügyvezető igazgatója volt. Mivel elkötelezett antifasiszta, angolbarát és németellenes volt, nem csoda, hogy ő és családja a Gestapo egyik célpontjává vált. Arról a tényről sem feledkezhetünk meg, hogy Fenyőék zsidó származásúak voltak, így a faji politika is ellenük dolgozott.

A német megszállás napjának délelőttjén Fenyő Miksa és felesége Ria a barátaik Dessauer Pál és Manci otthonába mentek. Ez tulajdonképpen menekülés volt a várható letartóztatás elől. Órákkal a megszállást követően a Gestapo már nagy erőkkel kereste Fenyőt, hogy elhurcolják. Olyannyira, hogy mindenkit kivallattak, akik a családdal bármilyen napi kapcsolatban állták: a család alkalmazottait és az orvosukat is. Dessauerék az ismert veszély ellenére egészen 1944 októberéig, a nyilas hatalomátvételig rejtegették a Fenyő házaspárt. Ők voltak azok, akik újabb búvóhelyet is kerestek védenceiket.

A bujkálásuk történetét Fenyő Miksa ?Az elsodort ország? című naplójában már 1946-ban közreadta, amiben kitért megmentőik emberi nagyságára.

Dessauer Pált és Mancit a Világ Igaza címmel 1995-ben tűntette ki a Yad Vashem Intézet.

Egy ajánló Fenyő Miksa könyvéről.

Részlet Fenyő Miksa könyvéből, amiben Dessauerékat is említi.

Azért vannak a jóbarátok...II.