Matusek Jánosné és Szilvia

Eta néni bátorsága

Budapesten 1940 óta élt egymás szomszédágában a zsidó Sternberg és a keresztény Matusek család. Amikor 1944 tavaszán a házat bombatalálat érte az akkor már sárga csillaggal megkülönböztetett Sternbergek még inkább rászorultak Matusekék segítségére. Matusek Jánosné (született Stolicz Etelka) és lánya Matusek Szilvia (a későbbi Köntös Józsefné) mindent megtett, hogy üldözött szomszédjaik sorsán enyhítsenek.

A nyilas hatalomátvételt (1944. október 16.) követően a fővárosi zsidók sorsában még negatívabb fordulat állt be. Ekkor Szilvia segítségével a Sternberg szülők és ismerőseik a Vécsey család sikeresen eljutott egy, a városközponttól távolabb eső városrészbe, ahol biztonságosan és hamis papírokkal átvészelték a háború hátralévő hónapjait. Ezt Matusek Szilvia azért tudta megtenni, mert egy olyan keresztény szervezetnek dolgozott, amely a menekülteken segített. A fővárosi vasútállomásokon személyesen osztogatta a rászorulóknak a hamis iratokat, amelyekkel a menekülésüket igyekezett megkönnyíteni.

Sternberg Vera azonban nem tartott szüleivel, mert Matusekné annyira aggódott érte, hogy nem engedte el a kockázatos útra. Megkérte a lányt, hogy maradjon vele, aki engedett neki. Vera négy hónapig, a főváros ostromának végéig, lakott ?Eta néni?-nél, aki mindent megtett azért, hogy a fiatal lány épségben átvészelje ezeket a nehéz hónapokat.

A Yad Vashem 2010-ben Matusek Jánosnét (született Stolicz Etelka) és Matusek Szilviát (Köntös Józsefné) a Világ Igaza címmel tüntette ki, amelyet Szilvia személyesen vett át.