Gunda Ferenc és felesége

Képgaléria: 
Gunda Ferenc és Cziráki Etel

A pékék, akik a fényképész fiain segítettek

A négy fős Ungár család Budapesten élt. Az apa fényképész boltot vezetett és ennek jövedelméből tartotta el feleségét és két fiát. Nem messze az üzletüktől működött egy pékség, amelyet Gunda Ferenc és felesége, Etel működtetett. A zsidó Ungár és a keresztény Gunda családok között jó barátság alakult ki.

Ungár Jenőt 1942-ben munkaszolgálatra hívták be és a keleti frontra vitték, ahol életét vesztette. Az anya így egyedül maradt két fiával. Magyarország német megszállását követően a magyar hatóságok rendelkezése alapján el kellett hagyniuk otthonukat és egy csillagos házba költöztek.

A nyilas hatalomátvételt követően a kilenc éves Gyuri elkeveredett családjától, de a család barátainak segítségével visszajutott édesanyjához. Ungárnét mindeközben egy fehérneműgyárba osztották be kényszermunkára. Az őszi gyalogos deportálások során pedig az ausztriai Lichtenwörthbe került, ahonnan csak 1945-ben, harminchat kilósan tért vissza.

Vadász Éva, aki korábban az Ungár fiúk nevelőnője volt, katolikus barátai segítségével szerzett hamis papírokat a fiúknak, de ezek ellenére aggódott a biztonságukért. Arra gondolt, hogy Gyurinak és Pistinek rejtekhelyet szerez. Először Gundáékhoz, akiket ő is ismert, vitte a fiúkat, akik habozás nélkül befogadták azokat. Ráadásul Gunda Ferenc ahhoz is ragaszkodott, hogy mindkét fiút ők bújtassák. Az volt a véleménye, hogy testvéreket nem szabad egymástól elválasztani.

Gundel Etel megtanította a két gyermeket arra, hogy hogyan kell viselkedniük és pontosan mit is mondjanak, ha idegenek érkeznének látogatóba Gundáékhoz. Elmagyarázta nekik, hogy csendben kell maradniuk és, hogy idegenek előtt ne mutatkozzanak a bérház udvarán. Felkészítette őket arra, hogy ha kérdezik, akkor azt kell mondaniuk, hogy ők Etel szülővárosából, Jászberényből jöttek, a háború miatt elhagyva otthonukat.

A két fiú végül is átvészelte a nehéz időket és Gundáéknál maradt a háború végéig, amíg édesanyjuk haza nem tért a lágerből.

A Yad Vashem Gunda Ferencet és feleségét, Cziráki Etelt 2010-ben a Világ Igaza címmel tüntette ki.