Urr Ida

Képgaléria: 
Urr Ida kötete címlapján

Egy együttérző orvosnő

Urr Ida lírai alkat volt. Ezt bizonyítja számos olyan költemény, amelyben egyszer próbálkozik avantgarde és lírai versekkel leírni a benne zajló lelki folyamatokat. Elsősorban az elnyomással küszködő ember érzéseit fogalmazta meg. Ugyanakkor 1929-ben orvosi diplomát szerzett a budapesti orvostudományi egyetemen. Nem meglepő, hogy a lelki fájdalmak mellett az emberi test fájdalmainak leküzdésére tette fel az életét.

1944 októbere után a Svéd Vöröskereszt alkalmazásában praktizált. Tevékenységének egyik fontos eleme volt az üldözött zsidók mentése is. Lakásán is számos üldözöttet bújtatott, de bérelt egy házat is azzal a céllal, hogy az áldozatoknak menedéket nyújtson. A Vöröskereszt orvosaként utasítást adott arra, hogy a csillagos házak hátsó kapuit nyitva kell tartani. Ezzel lehetőséget biztosított arra, hogy a nyilas razziák idején a zsidók elmenekülhessenek. Farkas Erzsébet és édesanyja is így menekültek el, majd egy ideig Urr Ida lakásán bujkáltak. A doktornő egy alkalommal, amikor éppen dr. Árvai Irén és Beáta nevű lánya nála rejtőzködtek, saját testével állta útját a razziázó nyilasoknak, amíg Árvaiék a hátsó kapun keresztül elmenekültek.

Mi motiválhatta Urr Idát arra, hogy segítsen? Az orvosi hivatástudat és az emberi együttérzés mellett az is, hogy lakása ablakából minden éjjel látta, ahogyan a nyilasok a megkínzott zsidókat a Királyhágó térre hurcolják és agyonlövik.

Urr Idát a Yad Vashem 1989-ben a Világ Igaza címmel jutalmazta embermentő tevékenységéért.

Urr Ida életrajza

Válogatott versei

Egy emlékező írás Urr Idáról