Olt Istvánné és Láng József

Képgaléria: 
Olt Istvánné Mária

Apa és lánya együtt mentenek

A Fót közelében lévő Hosszúvölgyben élő Olt Istvánné (született Láng Mária) 1944 márciusának végén a szokott rendelési időben megérkezett Budapestre orvosához, dr. Kuti Lászlóhoz. Az orvost nagyon kétségbeesett állapotban találta: elmondta, hogy felesége egy csecsemőnek, Annának adott életet. Az orvos és felesége, Rózsa Mária, nagyon aggódtak az újszülött életéért.

Oltné elhatározta, hogy segíteni fog az üldözötteken. A csecsemőt azon nyomban magával vitte. Néhány nappal később a fővárosból az édesanyát segítette Hosszúvölgybe jutni. Nem sokkal ezután, ezúttal az éj leple alatt az orvosnak is menedéket talált, édesapjának, Láng Józsefnek a borospincéjében. Dr. Kuti az éj leple alatt sikeresen elfoglalta búvóhelyét. Láng élelmiszerről gondoskodott a Kuti család számára, bátorította őket és igyekezett tartani bennük a lelket.

Egy idő múlva Oltné aggódni kezdett, hogy valaki feljelenti a bujkálókat. Elsőként a kislánynak, Annának talált biztonságos rejtekhelyet, majd rövid idő múlva az édesanyának is bérelt egy szobát az egyik közeli faluban. Dr. Kuti számára hamis iratokat szerzett és egy biztonságosabb, másik lakásba szállította.

Oltné nem csak az orvos házaspárt és gyermeküket, hanem Kutiné szüleit, Rózsáékat és a három Stern nővért is tíz hónapon keresztül ellátta élelemmel. Ők Várszentmiklóson bujkáltak. Mária még az orvos anyjának és az asszony barátnőjének is szerzett hamis papírokat, segített nekik, hogy megszökjenek a pesti gettóból és biztonságos rejtekhelyet is talált számukra.

Mária férje ellenezte felesége aktivitását a zsidók mentésében. Olt többször követelte, hogy adja fel a zsidókat. Amikor Mária ezt többszöri felszólításra sem tette meg a férje elköltözött tőle, bár becsületére mondva nem leplezte le feleségét és nem jelentette fel a hatóságoknál, mint zsidómentőt.

Az apa és lánya által mentett zsidók túlélték a háborút. Kutiné Izraelbe költözött és Miriam Nevó néven ismert színésznő és drámapedagógus lett. Kuti Anna pedig Svájcban telepedett le.

Oltné Máriát és apját, Láng Józsefet mély keresztény hitük és az üldözött zsidók iránti együttérzésük motiválta a mentésben.

Az apát és lányát a Yad Vashem Intézet 1979-ben a Világ Igaza címmel tüntette ki.