Eőry Kató

Képgaléria: 
Eőry Kató

Akik megmentették Ruttkai Évát

Eőry Kató színésznő (aki Simkó Erzsébetként született és abban az időben Mátyássy Tiborné volt a hivatalos neve) lányával együtt hősies tettet követett el a holokauszt idején. A művésznő 1905-ben született, de csak 24 évesen végezte el a Színművészeti Akadémiát. Fiatal lányokat majd később jellemszerepeket játszott. Hosszú éveken át volt a Nemzeti Színház társulatának tagja, majd később több más színházban is játszott. Amikor 1944-ben a magyarországi zsidók üldözése a tetőfokára hágott a művésznő is úgy érezte, hogy tennie kell valamit az üldözöttek, a rászorulók érdekében.

Így került a lakásába az akkor tizenhét éves Ruttkai Éva, annak édesanyja és segített más üldözötteknek is. A későbbi, mentőjénél sokkal ismertebbé váló színésznő, korábban a Skót Nővérek iskolájában tanult, ahol egy másik embermentő, a később Auschwitzba deportált, Jane Heining is segített azokat a tanítványait, akiket származásuk miatt üldöztek. Ruttkai 1944 októberében a nyilas hatalomátvételt követően rejtőzködött Eőry Katónál. Decemberig minden különösebb nehézség nélkül sikerült a bújtatás, viszont akkor a művésznő hírt kapott arról, hogy egyre veszélyesebb Éva rejtegetése.

Lánya, Mátyássy Erzsébet átadta a személyes iratait és szegedi gimnázium diákigazolványát, sőt egyenruháját is a fiatal lánynak. Éva elutazott a déli magyar nagyvárosba, amely akkor már a szovjetek kezén volt. Ebben Eőry Kató testvére Simkó László segítette. Érdekesség, hogy az álruhában, hamis papírokkal egy vidéki gimnáziumi lány történeté Szabó Magda Abigél című regényében olvashatjuk újra. A regény filmváltozatában éppen Ruttkai Éva játszotta el Horn Micit, a kisváros ünnepelt művésznőjét, aki segítséget nyújtott az üldözött Georginának.

Eőry Kató fellépett a Budapest felszabadulását követő első színházi előadáson. Jubileumi diplomáját 1989-ben vette át a Színház- Filmművészeti Főiskolán.

Eőry Katót a Yad Vashem 2010-ben kitüntette a Világ Igaza címmel.