Jármer Lajos

Egy vak zongoratanár és egy gyógytornász

Jármer Lajos és felesége, Tekes Júlia Budapesten éltek. Lajos vak volt, de zongoratanárként tisztes egzisztenciával bírt. Felesége, mint gyógytornász széles körben volt ismert. Jármer nevelőapja és a család több barátja zsidó volt, akiknek életét az egyre súlyosabb kirekesztő és korlátozó törvények és rendeletek nagymértékben ellehetetlenítették és veszélyeztették. A feleség, Júlia legjobb barátnője a varrónő Neumann-né Margit, szintén zsidó volt.

A nyilas hatalomátvételt követően, 1944 októberében, Júlia felajánlotta az asszonynak, hogy három lányával együtt elrejtik a lakásukon. A varrónőnek volt két kisfia is, akik a bujkálás alatt nem lettek volna képesek csendben maradni. Ezzel veszélyeztették volna a többieket és mentőiket is, így Jármerné egy budai kolostorban helyezte el őket, ahol szintén voltak kapcsolatai. A Neumann család többi tagja csak akkor vállalta be az elrejtőzést, amikor a két nagylányt, Margitot és Piroskát behívták munkaszolgálatra. Ők hárman elrejtőztek, de a harmadik lányt, Erzsébetet Mauthausenbe hurcolták.

Neumann-né egyik idősebb fia, József megszökött a munkaszolgálatból és egy barátjával, Miklóssal szintén Jármerékhez mentek. Felváltva rejtőzködtek a pincében és a lakásban. Az élelmiszer beszerzésében és a menekültekhez való eljuttatásában Jármerék és Neumannék közös ismerőse, Arnóczky Lajosné segített.

A háború végéig Jármerék összesen huszanhat zsidót mentettek meg. Köztük voltak Lajos jó barátai, mint például a neves vak zongorista Ungár Imre és várandós felesége, kisfiukkal, Istvánnal. Júlia baráti köréből mentették, mások mellett, Frank Mórt és feleségét és lányukat Ágnest.

A Yad Vashem Intézet a Jármer házaspárt 1989-ben a Világ Igaza címmel tüntette ki hősiességükért.