Nits Gyula és Alice

Képgaléria: 
Nits Gyula

A szamosújvári gyógyszerész

Nits Gyula Szamosújváron működtetett egy gyógyszertárat. 1944 tavaszán egy zsidó gyógyszerész, Kellner Pál érkezett a településre. Ő illegálisan kezdett a Kellner patikában dolgozni. Mint zsidó nem végezhette volna ezt a munkát, másfelől a német megszállás és a magyar hatóságok radikális intézkedései miatt a vidéki zsidóság utazását megtiltották, az áldozatokat megjelölték sárga csillaggal, majd gettókba zárták. Ezután indultak meg május közepén a tömeges deportálások Auschwitz-Birkenauba.

Néhány héttel később a Nits család három szökött munkaszolgálatost is befogadott. Egyikük, Steuermann György Nits korábbi osztálytársa volt a kolozsvári Református Gimnáziumban. Másikuk Kellner Pál testvére, Sándor volt. Velük tartott még Kohn Jenő is.

Nekik a szamosújvári sorozási központban kellett jelentkezniük. Amikor a munkaszolgálatos alakulatok elhagyták a várost a három menekülő hátramaradt és Nitsék patikájában és a hozzátartozó épületben rejtőztek el. A házaspár gondoskodott róluk egészen addig, amíg a Vörös Hadsereg el nem érte a várost és fel nem szabadította az üldözött és rejtőzködő zsidókat. Nits Gyula 1979-ben hunyt el.

A Yad Vashem a Nits házaspárt, Gyulát és Alice-t 2001-ben a Világ Igaza címmel tüntette ki.

A 2016-os Wallenberg versenyen az egyik csapat Nits Gyuláék történetét dolgozta fel.