Oláh György és édesanyja

Képgaléria: 
Berlin Szálló az 1930-as években

Embermentő szállodaigazgató

Oláh György 1944-ben a budapesti Révay utcában található Berlin Szálló igazgatója volt. Édesanyjával Oláhné Kondor Máriával a szállodában laktak. A Berlin Szálló tulajdonosai, Kovács József és felesége zsidók voltak. Annak érdekében, hogy megmentsék őket Oláhék a szállodában bújtatták el a házaspárt, akik így megérték a felszabadulást.

Oláh a szállodai szakmát egy Ranschburg Károlytól tanulta, aki a Grand Hotel Royal igazgatója volt. Már Oláh édesapja is Ranschburgnál dolgozott, mint főpincér a szálloda éttermében. Amikor meghalt, akkor főnöke gondoskodott az özvegyről és fiáról, Györgyről. Szállást és munkát adott nekik.

A nyilas hatalomátvételt követően a Ranschburg családnak is búvóhelyre volt szüksége. Oláh Györgyhöz fordultak, akik emlékezett arra a sok jóra, amit édesapja halála után kapott, így azonnal és készségesen a segítségére sietett Ranschburgnak, aki lányával, Margittal együtt elrejtette őt a Berlin Szállóban. György és édesanyja a szállodában lévő privát lakásukban bújtatták el az apát és lányát. Hónapokon át gondoskodtak róluk. Oláh György többször is megakadályozta a nyilasokat abban, hogy átkutassák a szállodát. Ez leggyakrabban úgy sikerült, hogy átkísérte a razziázókat a bárba és leitatta őket.

Minden bujkálót sikerült megmenteniük. Ranschburg Margit a háború után az Egyesült Államokba emigrált, ahol férjhez ment egy Steiner nevű férfihez.

Oláh Györgyöt és Oláhné Kondor Máriát a Yad Vashem 1989-ben a Világ Igaza címmel tüntette ki.