Gosztonyi Ervinné (Varga Ida)

MEGMENTETTEK: Gosztonyi Ervin, Dr. Salamon Ferenc és szülei és még több zsidó ember

Varga Ida a háború előtt házveteőnőként dolgozott zsidó rokonainál, Gosztonyiéknál és ezalatt beleszeretett Ervinbe, akivel a háború után össze is házasodott.

A nyilasok 1944.10.15-én átvették a hatalmat. Amikor a zsidókat csillagos házakba költöztették, a Gosztonyi családnak is mennie kellett. Ida már előzőleg célzott arra, hogy ha segítségre lesz szükségük, szóljanak neki. Szabó bácsi - aki a megmentett vallomása szerint németellenes és szociáldemokrata meggyőződésű volt - , a zsidó ház kapuőre közölte, hogy este be kell zárnia a kaput és senki nem hagyhatja el a házat. Ezért akinek van  hová mennie, az ezt este előtt megteheti. Ennek megfelelően a túlélő családja összepakolt, nyitva hagyták a lakás ablakait azért, hogy azt higgyék, hogy az ablakon keresztül menekültek és a kapuőr segítségével a kapun keresztül elhagyták a csillagos házat. Az egyik helyi munkás, aki a zsidó ház mellett dolgozott, adott az akkor 14 éves Salamon Ferencnek egy olyan igazolást, miszerint ő a hivatalos összekötője a különböző óvóhelyeknek. Ez az igazolás a tulajdonosának szabad mozgást biztosított a városban.

A kapuőr elkísérte a családot egészen Ida lakásáig, aki már várta őket. Ida felfedezte, hogy a fürdőszobája felett van egy 4*4 méteres helyiség, amit másodlagos vagy helyettesítő tetőnek építettek a földszinten elhelyezkedő irodának azért, hogy spóroljanak a fűtéssel. Ida úgy döntött, hogy itt fogja elbújtatni a családot. Így is történt, a 8 zsidó ember ide költözött be és egy vasalódeszkán keresztül ment át esténként Ida fürdőszobájába. Egész nap a búvóhelyen voltak csendben, mozgás nélkül azért, hogy a földszinti irodában dolgozók nehogy meghallják őket. Ferenc elbeszélései alapján szükségleteiket egy zöld vázába végezték és esténként Ida fürdőszobájában fürödtek. Ida gondoskodott nekik élelemről. Az állandó bombázásoktól a búvóhely egyik fala megsérült, ezért el kellett hagyniuk ezt a helyet. Több mint egy hónap után, 1944. december 30-án Ida szenes pincéjébe költöztek át. A bejáratot egy szekrénnyel zárták le azért, hogy azt higgyék, nem lehet tovább haladni ott. A felszabadulásig itt maradtak egész nap a szénen feküdve és várva, hogy este Ida hozza a hideg élelmet. 63 ilyen nap után Ida lement a pincébe és elmondta nekik, hogy a Vörös hadsereg felszabadította Budapestet.

2014. június 16-án a Jad Vashem Intézet Gosztonyi Ervinnét (Varga Idát) a Világ Igaza kitüntetéssel jutalmazta.

Gosztonyi Ervinné (Varga Ida) posztumusz kitüntetését fia, Gosztonyi László vette át 2015. október 29-én a Belügyminisztériumban.