Móricz Béla

Egy eszperantista fiatalember

Egy fiatal szegedi munkás, Móricz Béla megismerkedett egy Rosenberg Anna nevű zsidó lánnyal. Mindketten szociáldemokraták voltak és a párt helyi szervezetének kultúregyletében együtt tanultak eszperantót. 1939 után, amikor a magyar újrafegyverkezés felgyorsult a fiatalembert behívták katonának. Béla rendszeresen váltott leveleket Annával és az eltávozásokkor is rendszeresen találkoztak. 1941-ben Móriczot a keleti frontra vezényelték, ahol hamarosan megsebesült, sőt még tífuszos is lett. Emiatt nagyon legyengült, így felmentették a frontszolgálat alól. Budapestre költözött és munkát vállalt.

Rosenberg Anna is a főváros közelébe került, Csepelen egy gyárban dolgozott, amikor a németek megszállták az országot. A gyár hadiüzem volt, ezért zsidó munkásai felmentést kaptak a deportálások alól. A lánynak két dolog jelentett könnyebbséget: Móricz Béla rendszeresen meglátogatta és együtt dolgozhatott unokatestvérével, Neuwirth Imrével. Béla folyamatosan vitte nekik az élelmiszert és kapacitálta őket, hogy szökjenek meg. Imre félt, de Annát végül, rengeteg csavar után, 1944. október 16-án, a nyilas hatalomátvétel napján sikerült kiszöktetni Csepelről (ami egy sziget Budapest déli részén).

Móricz Béla talált egy búvóhelyet a lánynak, élelemmel is ellátta és mindenben gondoskodott róla. Később egy másik rejtekhelyre vitte Annát, mert tartani lehetett tőle, hogy feljelenti a bujkálót.

Móricz a saját családján belül is mentőakciót hajtott végre. Testvérének Györgynek zsidó felesége, Balassa Erzsébet, és két kisgyermeke volt. A nyilas hatalomátvétel idején, decemberben, amíg a férj katonai szolgálatát töltötte, az asszonynak és a két kisgyermeknek a gettóba kellett volna költöznie. Móricz Béla azonban Pestszenterzsébeten talált menedéket sógornőjének és a gyerekeknek. Rendszeresen meglátogatta őket és élelmiszert és meleg ruhákat vitt nekik. Később átvitette őket egy másik helyre, mert besúgástól tartott. Az asszony és a gyerekek túlélték a vészkorszakot.

A háború után Béla és Anna régi álma teljesült: összeházasodtak.

A Yad Vashem Móricz Bélát 1998-ban kitüntette a Világ Igaza címmel.