Trom Aladár

Képgaléria: 
Trom Aladár 1942-ben

Aki megmentette feleségét és annak rokonait is

Trom Aladár római katolikus volt, felesége Bokor Erzsébet azonban zsidó. Budapesten éltek, de mivel Aladár katonaszökevény volt, ezért rejtőzködniük kellett. Fiúk, András így Pécsett született 1943-ban. Később Budapestre költöztek vissza, ahol a feleségnek és a gyermeknek 1944 júniusában csillagos házba kellett költözniük. A férj azonban megszöktette őket és együtt Balatonlellére költöztek.

Ha ?csupán? a saját feleségét mentette volna meg Trom Aladár, akkor nem ismerték volna el, mint Világ Igazát, hiszen az embernek a baj esetén kötelessége megmenteni, segíteni a házastársát. Trom azonban a felesége rokonaik és ismerőseiknek is segített.

Elrejtette a balatonlellei házban Szegő Pált, aki a felesége húgának, Ágnes Zsuzsannának, volt a barátja. A padláson rejtőzködő Pált Trom látta el élelemmel. Bokor Ágnes Zsuzsanna Budapesten maradt, majd ősszel a halálmenetekben Németországba hurcolták. A háborút ő is túlélte és hozzáment Szegőhöz.

Trom Aladár a felesége másik testvérének, Klárának is segített. A két lányának, Anikónak és Juditnak hamis igazolványokat szerzett és a lellei házban rejtegette őket, mint erdélyi menekülteket.

Trom Aladárt a Yad Vashem 2004-ben a Világ Igaza kitüntetésben részesítette.

Születésének 100. évfordulóján emléktáblát avattak Trom Aladár emlékére

Egy másik beszámoló Trom Aladár mentő tevékenységéről