Víg József és felesége, Mária

MEGMENTETTEK: Feuer Gusztávné Kurz Auguszta

A németek 1944. március 19-i bevonulása után a zsidókat sárga csillag viselésére kötelezték. Feuerék házát zsidó háznak nevezték ki, így a már eleve zsúfolt lakásukat több másik zsidó családdal kellett megosztaniuk. A csillagos házban laktak 1944. október 15-ig, a nyilasok hatalomra jutásával más megoldást kerestek.
Helga édesanyja, Kurz Auguszta megmentésére így emlékezik vissza: ?Édesapám igazolást küldött anyámnak arról, hogy ő már munkaszolgálaton van, így próbálta megakadályozni, hogy édesanyámat is bevigyék, mint minden 16-40 év közötti zsidó nőt az 1944. október 22-ei rendelet szerint. Szerencsére édesanyám nem használta az engedélyt, ő egyszerűen eltűnt. A háború előtt szüleim Víg Józseffel dolgoztak együtt, aki kárpitos volt. Ő fogadta be anyámat az Almássy tér 13. szám alatti lakásába. Anyám nála tartózkodott hamis papírokkal, amely szerint ő egy távoli rokon. A szüleim nagyon hálásak voltak Víg Józsefnek és családjának, és a háború után is tartották velük a kapcsolatot, sőt lehetséges, hogy együtt is dolgoztak. Később az élet másfelé sodort minket. Felnőttként is Vígék a segítségemre voltak, amikor a lakásomat rendeztem be.?

2013. december 29-én a Jad Vasem Intézet Víg Józsefet és feleségét a Világ Igaza kitüntetéssel jutalmazta.

Víg József és felesége, Mária posztumusz kitüntetését fiuk, Víg József vette ár 2015. október 29-én a Belügyminisztériumban.