István Endre

Képgaléria: 
István Endre

A Gellért Szálló telefonközpontosa

István Endre szerteágazó nyelvtudással bírt, ezért a német megszállást követően, sőt a nyilas hatalomátvétel után is betölthette telefonközpontos munkakörét a budai Gellért Szállóban. A szállodában német tisztek is laktak, akiknek külön konyhájuk is volt.

1944 decemberének egyik éjjelén egy zsidó nőkből és gyermekeikből álló csoport jelent meg István Endre irodájában. Ők a Steiner, Goldhammer, Heitlinter, Rosenthal és Hoffman családokhoz tartoztak, akiket István Endre régebbről ismerte őket. ?Magának is vannak gyermekei, van felesége, segítsen rajtunk, nem akarunk meghalni!? ? könyörögtek neki. Ő aznap éjjel az irodájában rejtette el őket.

Hajnal előtt átkísérte a lakására őket, ahol a feleségével lakott. Az asszonyok és gyermekeikkel együtt valamennyien menedéket találtak a háromszobás lakásban egészen Buda felszabadulásáig. István Endre gondoskodott róluk, élelmiszert szerzett nekik, gyakran a Gellért szállóban működő német tiszti konyha maradékairól. Még Hitler portréját is kirakta a bejáratnál, hogy a nyilasok lássák, hithű nácival van dolguk. Így sikerült megakadályoznia a házkutatásokat.

Két és fél hónapon át rejtegették a nőket és a gyerekeket, akik mindannyian túlélték a vészkorszakot.

István Endrét 1979-ben a Yad Vashem Világ Igaza címmel tüntette ki.