Asbóth István

A bátor mozdonyvezető és gyermekei

Asbóth István mozdonyvezetőként dolgozott Budapesten a MÁV ferencvárosi fűtőházában. Nem saját lakásában, hanem egy rokonánál lakott a Tömő utcában. Három gyermekét, mivel özvegy volt, vidéken, Cecén helyezte el.

1944 júliusában egy ismerőse bemutatta neki Friedmann Gizellát, aki zsidó volta miatt segítségre szorult. A mozdonyvezető beleegyezett, hogy Gizella és testvére Magda hozzáköltözzenek. A két nőnek voltak hamis igazolványai is, tehát viszonylag szabadon mozoghattak. Télen Asbóth úgy gondolta, hogy a gyermekei nagyobb biztonságban lehetnének a közelében, ezért magához (és a két mentett asszonyhoz) költöztette Istvánt, Máriát és Katalint. Ettől kezdve a gyerekek is részt vettek a mentésben. Egy idő után azonban a ház lakói, látva a nyilas pártszolgálatosok mindennapos őrjöngéseit és gyilkosságait, követelni kezdték, hogy a két számukra gyanús nő távozzon a házból. Asbóth István ezért Pestszenterzsébetre vitte őket, amely abban az időben elővárosa volt a fővárosnak. Itt egy másik rokona üresen álló házában biztosított számukra menedéket. Itt érték meg a felszabadulást.

Gizella és férje, Gerő László Asbóth haláláig szoros kapcsolatban maradtak az asszony megmentőjével. Többek között minden karácsonykor meglátogatták őket. Friedmann Magda azonban elvesztette a kapcsolatot megmentőjével. Mivel első férje a holokauszt áldozata lett, 1954-ben ismételten férjhez ment, majd 1956-ban Kanadába emigrált.

A Yad Vashem Asbóth Istvánt 2002-ben a Világ Igaza címmel tüntette ki.