Falaky József

A szerelem mindent legyőz

Falaky József a Ganz Árammérőgyár szerszámkészítő munkása volt, aki a budapesti rokonai különböző lakásaiban és albérletekben lakott, önálló otthonnal nem rendelkezet. A gyár hadiüzemnek minősült, ezért Falakyt nem hívták be katonának. Elkötelezett baloldali volt, 1943-ban, a német megszállást követően betiltásra kerülő, Szociáldemokrata Pártba is belépett. 1944 októberét követően, a nyilas hatalomátvétel után, a gyár élére egy nyilaskeresztes katonai parancsnokot neveztek ki. Falaky József ezután nem járt be dolgozni, így katonaszökevénynek minősült.

Hősünk 1943-ban ismerkedett meg a szintén szociáldemokrata textilmunkás nővel, a zsidó Schachter Saroltával. Szerelmesek lettek egymásba, de az 1941-es fajvédelmi törvény miatt nem házasodhattak össze. Amikor Saroltának, 1944 októberének végén jelentkeznie kellett kényszermunkára a KISOK pályán, Falaky érezte, hogy tennie kell valamit. Pünkösdfürdőnél utolérte azt a csoportot, amelyben Sarolta tartozott a halálmenetben. Először jó és csillagnélküli ruhákat adott menyasszonyának, majd a lány kilépett a sorból és József segítségével visszatért a fővárosba.

Ettől kezdve a szerelmesek együtt bujkáltak. Először a férfi keresztszüleinél, Berta Vincénél és felségénél a Lujza utca 37-39-ben. Ide Saroltát, mint erdélyi menekültet jelentették be. November végén a ház nyilas légóparancsnoka gyanakodni kezdett a fiatalokra, így azok továbbállták. A Szinyei Merse utca 25-be, Falaky József egyik nagybátyjának a lakásába költöztek be. A nagybácsi akkor a hadseregben szolgált, felesége és lánya pedig vidéken keresett menedéket a bombázások elől. Mivel a ház lakói már korábban is ismerték Saroltát, ezért ő bujkálni kényszerült. Végül is a szerelmesek itt érték meg a főváros felszabadulását.

Ugyanakkor Falaky József nem csupán menyasszonyán segített, hanem aktívan részt vett a baloldali ellenállásban is. Élelmiszert szállított a Pozsonyi úti védett házakba és a Városmajori bíró Dániel Zsidó Kórházba is.

Falaky József és Schachter Sarolta 1945 februárjában összeházasodtak.

A Yad Vashem Intézet 2000-ben a Világ Igaza címmel ismerte el Falaky József bátorságát.