Zimándi Ervin

A légvédelmi parancsnokhelyettes

A 202/2. számú megelőző légvédelmi alakulat Kispesten állomásozott. Az egység parancsnokhelyettese Zimándi Ervin volt, aki egy közelben lakó zsidó mérnöknél bérelt szobát. Adams Endre és felesége, Franciska barátságba kerültek a tiszttel.

A német megszállást követően a lakáshoz közeli mezőre egy német katonai egységet telepítettek. Ekkor Zimándi rendelet egy pecsétet egy nem létező katonai alakulat számára. Ez volt a ?Tankelhárító és Páncélos Járművek Osztálya, 55. sz.? Az így beszerzett pecséttel és a rendelkezésére álló űrlapokkal képes volt olyan okmányokat kiállítani, amelyek segítségével a származásuk vagy politikai nézeteik miatt üldözötteken, köztük az Adams házaspáron, tudott segíteni.

A nyilas uralom idején a halálmenetekben nyugatra küldött munkaszolgálatosok közül hármat, Domokos Istvánt, Hevesi Istvánt és Komjáth Istvánt, sikerült megmentenie. Helyettesét küldte el értük, aki kiszöktette őket a menetből. Zimándi olyan igazolványokat adott nekik, melyekben honvéd tiszthelyettesként szerepeltek. Szabadságos leveleket és egyenruhát is adott nekik. Mindhárom férfi túlélte a háborút.

A felszabadulást követően Hevesi István az Egyesült Államokba költözött, de Zimándira, mint megmentőjére mindig emlékezett.

Zimándi Ervint a Yad Vashem Intézet 1994-ben a Világ Igaza címmel tüntette ki.

Egy interjú Zimándi Ervinnel