Kaba Márton

Képgaléria: 
Kaba Márton emléktáblája a Yad Vashemben

Egy tisztességes orvos

Dr. Kaba Márton a magyar honvédség állományában szolgált orvos századosként. Betegszabadságát töltötte, amikor egy régi barátja Kurzweil Lajos (a háború után Louis Korda) kereste fel. A zsidó férfi akkor már négy és fél éve munkaszolgálatos volt, de a nyilas hatalomátvétel után megszökött. Kaba is tudta azt, hogy szökevény, mégis behívta otthonába és átadta neki a saját igazolványait is. Ráadásul az iratokban kicserélte a fényképet és még az aláírást is oda hamisította.

Kurzweil számára egy az otthonától nem távoli épületben talált rejtekhelyet. Ugyanakkor hat másik zsidót is bújtatott a saját házának pincéjében. Kaba doktor szerint minden tisztességes embernek így kellett volna viselkednie a holokauszt idején.

A háború után nem árulta el családjának sem a tettei részleteit. Fia, Kaba Tamás is csak akkor szembesült apja hősiességével, amikor Izraelbe utazott, hogy részt vegyen azon az ünnepségen, ami az Emlékezés hegyén való faültetés volt Kaba Márton hősiessége előtti tisztelgésként. ?Apám szerény ember volt, ritkán beszélt a tetteiről.? ? mondta, amikor édesapja bátor tetteit sorolták.

Kaba Mártont a Yad Vashem 1982-ben tüntette ki a Világ Igaza címmel.