Nagy István

Az öntőüzem, mint rejtekhely

Nagy István egy öntőüzemet vezetett Budapesten. Ebben a gyárban, abban a mértékben, amennyire a zsidó ellenes törvények lehetővé tették, zsidókat is foglalkoztatott. A nyilas hatalomátvételig, 1944 októberéig a körülményekhez képest ez zavartalanul működött. A nyilasok azonban igyekeztek összegyűjteni az összes munkaképes zsidót, hogy erődítő munkát végeztessenek velük. Emiatt Nagy István úgy döntött, hogy elbújtatja hat zsidó munkását. Ezt meg is tette: a gyár alagsorában készített számukra menedéket, és a háború végéig gondoskodott is róluk.

Nem csupán munkásairól, hanem régi barátairól is gondot viselt. A család régi ismerősének és barátjának, Ötvös Leónak a feleségét is elrejtette a gyár alagsorában. Ötvös lánya Zsuzsanna, aki akkor nagyjából tizenhét éves volt egy csillagos házba került. Annak érdekében, hogy rajta is tudjon segíteni Nagy elkérte a saját lányának, Angélának az iratait. Ezekkel a papírokkal Ötvös Zsuzsanna kijutott a csillagos házból és csatlakozott édesanyjához a gyár alagsorában lévő rejtekhelyen.

Angéla igazolványával még a lány egyik zsidó barátnőjét, Forró Mariannát is sikerült a pincébe juttatni. A bujkálók mindegyik túlélte a holokausztot.

Nagy Istvánt 2010-ben a Yad Vashem a Világ Igaza címmel tüntette ki.