Zsuráffy István és Rózsa

Képgaléria: 
Zsuráffy házaspár 1939-ben

Egy barátság története

Zsuráffy István (1904-1967) szabóinasként dolgozott, ahol megismerkedett Kiss Gyulával, aki szintén ebben a szakmában inaskodott. A két fiatalember megosztotta egymással a szocialista eszmék iránti érdeklődését és barátság alakult ki közöttük. Ez a jó viszony megmaradt akkor is, amikor a fiúk megnősültek: István elvette Erzsébetet, Gyula pedig Rózsát.

A zsidó származású Kisst 1942-ben munkaszolgálatra hívták be, ahonnan csak 1944 októberében tudott hazajutni. A családja, felesége és lánya, akkor már egy svájci védelem alatt álló házban volt, de attól tartottak, hogy az illegálisan hazaérkezett Gyulának nem lesz elég ez a menedék, így régi barátaihoz Zsuráffyékhoz fordultak.

Zsuráffyék magukhoz vették őket, de hamarosan azzal szembesültek, hogy még mindig veszélyben van a Kiss család. Ekkor Zsuráffy átvitte a sógornőjéhez Kissék gyermekét, Verát. A házaspárt pedig a hátsóudvarukban lévő pincében bújtatták el. Ebben a pincében krumplit és más termékeket tároltak, a körülmények pedig olyanok voltak, hogy a bujkálók nem bírtak néhány óránál többet eltölteni a helységben. Ameddig a házaspár ott rejtőzött Zsuráffyék gondoskodtak róluk, anélkül, hogy kértek vagy elvártak volna bármiféle ellenszolgáltatást.

Egy nap Zsuráffy egy két-három éves, nagyon elhanyagolt és elhagyott kisfiút talált az utcán, aki nagyon nehezen szólalt meg. István hazavitte és feleségével úgy vigyáztak rá, mint a saját gyermekükre. Később kiderítették, hogy a gyermek neve Czilber Andor és egy meggyilkolt rabbi fia, az édesanyja pedig kórházba került.

Amikor a bombázások fokozódtak Zsuráffyék kénytelen voltak a szomszédos épület alatt lévő óvóhelyre menni, ahová Andort nem vihették magukkal, hiszen az utcában lakók tudták, hogy nekik nincs gyermekük és így kiderült volna, hogy zsidókat rejtegetnek. Ezt akkor a nyilasok halállal büntették és elég lett volna egyetlen feljelentés a lebukáshoz. Mivel Zsuráffyék tudták, hogy ha ők lebuknak, akkor Kissék sorsa is megpecsételődik és az egész mentőakció összeomlik, ezért az egyetlen ésszerű megoldást választották a kisfiút a pincében rejtették el Kissékkel együtt. A Vörös Hadsereg bevonulásáig Zsuráffyék gondoskodtak a menekültekről.

Amikor a háború után Andor anyja előkerült a Zsuráffy házaspár fájó szívvel búcsúzott el kis védencétől. A fiú és anyja, amint tehették kivándoroltak Izraelbe.

A Zsuráffy házaspár 2009-ben kapta meg a Világ Igaza elismerést, sajnos már csak posztumusz. Érdekesség, hogy az embermentő család leánya később egy olyan férfihez ment feleségül, akit más keresztények mentettek meg a holokauszt alatt.

A díj átadásakor Izrael, akkori, magyarországi nagykövete, Aliza Bin-Noun a következő szavakat mondta: ?Örök időre igazolták azt, hogy az emberi együttérzés, segítőkészség erkölcsi imperativusa jelen lehet, volt és van még a legborzalmasabb időkben is. Sajnos ők voltak kisebbségben a gyűlölet, a beletörődés és az érzéketlenség tengerében".