Kálmán János

Képgaléria: 
Kálmán János az éremmel

A mozgáskorlátozott hős

Kálmán János Szegeden született és már a háború kitörése előtt a fővárosba. Mivel mozgáskorlátozott volt ezért nem hívták be a Magyar Honvédségbe katonai szolgálatra. Kálmán a Népjóléti Minisztériumban dolgozott tisztviselőként. 1944 nyarától a minisztérium már nem csak a gazdasági szükségektől szenvedő rászorulókkal, hanem a vidékről az előrenyomuló Vörös Hadsereg elől Budapestre menekülők ellátásával is.

Kálmánnak számos olyan zsidó barátja volt, még korábbról, Szegedről, akik még a német megszállás előtt a fővárosba költöztek. Ilyen volt Vajdáné a két férjezett lányával, Farkasnével és kisfiával, Attilával és Hauernével. A nyilas hatalomátvételt követően a fővárosi zsidók helyzete még rosszabbra fordult, különösen a kormányzati szervek távozását követően. Vajdáék ekkor Kálmán Jánoshoz fordultak segítségért, aki befogadta a családot a lakásába és három hónapon keresztül, 1945 januárjáig bújtatta őket a lakásán. A szomszédoknak azt hazudta, hogy Hauerné az unokahúga és a többiek is rokonai, mindannyian szegedi menekültek. Hamis iratokat szerzett nekik és az álnevükre szóló élelmiszerjegyeket is.

Kálmán János a Népjóléti Minisztériumban lévő állását arra is használta, hogy minél több üldözött zsidón segítsen. Menekültigazolványokat és élelmiszerjegyeket osztott szét, amelyek keresztény álnevekre szólta és ezzel az üldözötteknek lehetőségük nyílt a megmenekülésre.

A Yad Vashem Kálmán Jánost 1984-ben a Világ Igaza címmel tüntette ki.