Lengyel Pál

A leleményes rendőr

Lengyel Pál rendőr volt és a budapesti rendőrség keretében gépkocsivezetőként dolgozott. Bátorságának és leleményességének köszönhetően számos zsidó ismerősét és ismeretleneket is sikeresen megmentett a biztos haláltól. Egyenruháját és gépkocsiját a nyilas hatalomátvételt követően gyakorlatilag az embermentés szolgálatába állította. Nézzünk meg néhányat bátor tetteiből.

Lengyel egyik ismerőse Grauer István volt, akit behívtak munkaszolgálatra és egységével a Svábhegyre vezényelték egy gépjárműjavító műhelybe. Közben feleségét és fiát az óbudai téglagyárba hurcolták, ahol a Nyugat-Magyarországra tartó halálmeneteket indították. Lengyel elment értük és hamis indokokkal kieszközölte, hogy a nőt és a gyermeket adják ki neki. Felvitte őket a Svábhegyre, ahol a műhely egyik üres helyiségében elrejtették az asszonyt és a kisfiút, akik ott vészelték át a felszabadulásig tartó időszakot.

Lőrincz Pált és anyósát szintén Lengyel Pál kísérte ki a pesti gettóból és biztonságos helyre kísérte őket. Vida Jenő is segítséget kért Lengyeltől, aki ?letartóztatta? és ?előállította további kihallgatásra a kapitányságon?. Valójában azonban Kispestre kísérte, ahol egy biztonságos rejtekhelyen elbújva Vida is megmenekült.

A visszaemlékezések szerint lengyel Pál rettenthetetlenül viselkedett ezekben a szörnyű napokban.

Bátorságáért és emberségéért Lengyel Pált a Yad Vashem 1994-ben a Világ Igaza címmel tüntette ki.