Angyalosi Béla

Egy modern egri csillag

Az egri születésű Angyalosi Béla szabóként dolgozott Budapesten. A szakszervezet rendezvényein megismerkedett Avramovics Reginával. A máramarosi kisfaluból származó zsidó lány 1943-tól Budapesten dolgozott, mint varrónő. Jövedelme egy részével támogatta szüleit, akik a zsidó ellenes törvények miatt egyre kevesebb bevételhez jutottak.

A német megszállás után Regina és barátnője, Kreismann Elza, szerettek volna hazautazni falujukba. 1944. március 21-ét követően azonban a zsidónak minősített magyarok számára megtiltották a vasúti utazást. Budapesten rekedtek és júniusban csillagos házba költöztek. Családtagjaikat közben a magyar hatóságok Auschwitzba deportálták.

Angyalosi Béla, aki szimpatizált Reginával, keresztény iratokat szerzett a kolléganője számára. Ennél tovább is ment: Egerbe a szülővárosába utazott vele, ahol édesanyjának úgy mutatta be a lányt, mint a menyasszonyát. A lányt ott is hagyta édesanyja lakásában.

Közben Elza és a baráti kör egy másik tagja, a szintén zsidó Lebovics Herman helyzete egyre súlyosbodott. Béla azonban őket is lecsempészte Egerbe, ahol az édesanyja pincéjében bújtatta el a két üldözöttet. Angyalosi maga is katonaszökevény volt, így ő is a zsidókkal bujkált. Ugyanakkor kockázatot nem ismerve gondoskodott róluk. Mindannyian megérték 1944 novemberét, amikor a szovjet csapatok elfoglalták Eger városát és felszabadították a nyilas-náci uralom alól.

A háború után Kreismann Elza kivándorolt az Amerikai Egyesült Államokba, de hosszú évekig tartotta a kapcsolatot Angyalosi Bélával és feleségével Avramovics Reginával, akik 1945-ben házasodtak össze.

Angyalosi Béla bátorságát 1995-ben a Yad Vashem a Világ Igaza címmel ismerte el.