Haklik Lajos és társai

Együtt az üldözöttek érdekében

A Goldschein gyerekek megmentése 1944 novemberében kezdődött. József és Edit egyedül maradtak: édesapjukat megölték az édesanyjukat pedig gyalogosan deportálták a nyugat felé irányított halálmenetekben. A két gyermek megszökött a gettóból és felkeresték Urányi Istvánt, akit még az üldözés előtti időszakból ismerkedtek. Mivel Urányi nem volt otthon, ezért a sógornője foglalkozott a gyerekekkel.

A bombázások alatt a gyerekek nem tudtak az óvóhelyre lemenni, mert nem rendelkeztek papírokkal. Egy Pokik nevű asszony elvitte a gyerekeket egy zsidó árvaházba, ami akkor védett épületnek számított. Urányi István közben szerzett iratokat a gyerekeknek. Az árvaház vezetőjének tanácsára a két gyermek ezután külön próbált meg elrejtőzni. Edit könnyen talált menedéket egy Varga Mária nevű asszonynál, aki a háború végéig bújtatta, gondoskodott róla és élelmezte. Nála vészelte át a vészkorszakot.

József, aki először maradt egyedül sokkal kanyargósabb utat járt be. Magáról kellett gondoskodnia és menedéket találnia. Több sikertelen próbálkozás után egy pappal találkozott, aki a Jézus Szíve Templomhoz irányította. Az ottani plébános adott neki egy levelet, amit egy Haklik Lajos nevű munkáshoz kellett eljuttatnia.

Haklik akkor egy a Vöröskereszt által üzemeltetett menedékháznak volt a vezetője. Miután elolvasta a József által közvetített levelet, menedéket adott a fiúnak. Elbújtatta őt az alagsorban, ételt vitt neki és gondoskodott róla. A bombázások miatt egyre többen vették be magukat a nyilvános alagsorba. Haklik mindenkinek a templom tanítványaként mutatta be Józsefet.

Amikor a tömeg már nagyon nagy volt a pincében, akkor egy asszony segített Józsefnek kijutni az alagsorból. Egy közeli boltban próbálta elhelyezni, de annak tulajdonosa még néhány órára sem merte vállalni a kockázatát egy zsidó elbujtatásának. Így Józsefnek egy közeli moziban kellett meghúznia magát, ahol végignézett néhány náci és nyilas propagandafilmet.

Amikor visszaindult a Haklik által biztosított menedékhelyre összetalálkozott egy Bródy nevű asszonnyal, aki gyanakodva kérdezősködni kezdett a zsidó volta felől. Az asszony fia katonatiszt volt és a vonakodva válaszolgató Józsefet arra akarta kényszeríteni, hogy a nadrágját letolva tisztázzák a zsidó voltát. A fiú szerencséjére éppen egy heves bombatámadás kezdődött, aminek leple alatt József elmenekült.

A háború végén kiderült, hogy Edit és József édesanyja, nagynénjük és nagymamájuk is túlélte a háborút. Az őket szállító szerelvény nem ment el a Német Birodalomba, hanem visszatért Magyarországra. A gettóba kerültek, ahonnan egy ismerős őr segítségével meg tudtak szökni és szintén Urányi István lakására mentek, aki ellátta őket hamis házassági levelekkel és a felesége igazolványait is átadta nekik.

A Yad Vashem 2009-ben a Világ Igaza címmel tüntette ki Haklik Lajost, Urányi Istvánt és Varga Máriát is.