Balla Péter és felesége

Képgaléria: 
Balla Péter

Az embermentő zenetudós és felesége

A Hajdúszoboszlón született tehetséges hegedűs, Balla Péter 1927-ben ösztöndíjjal került be a Zeneakadémia hallgatói közé. 1932-38 között a budapesti Néprajzi Múzeum fizetés nélkül dolgozó gyakornoka. Ebben az időben vett részt a csángó zenei hagyományok gyűjtésében és rendszerezésében. 1938-45 között pedig a Soli Deo Gloria református ifjúsági szervezet énekügyi titkára és balatonszárszói nyári táborainak központi figurája. A német megszállás idején a szervezet balatonszárszói táborának vezetője volt.

Ebben a minőségében ajánlotta fel segítségét egy zsidó barátja, dr. Dévényi Andor és családja számára. Az apát ugyan behívták munkaszolgálatra, de a feleséget és a házaspár nyolc éves György nevű kisfiát Balláék elhelyezték a táborban és egész nyáron át bújtatták őket. Dévényiék mellett még három más üldözöttet is befogadtak: Görög Verát, Hoffman Máriát és Gutmann Évát. Egyikük azonban megírta a búvóhelyüket egy ismerősének, és amikor a levél illetéktelen kezekbe került, akkor valaki ezt bejelentette a hatóságoknak. Görög Verát le is tartóztatták a hatóságok.

A többieket Balla Budapestre kísérte és ideiglenese egy barátjánál, Waldbauer Imre hegedűművésznél helyezte el őket. Hoffman Mária ismerte a művészt, hiszen a tanítványa volt. Balláék végül a legkézenfekvőbb, ugyanakkor a legveszélyesebb megoldást választották: mindegyik mentettjüket a saját otthonukba, Vecsésre vitték át. Amikor 1944 augusztusában Verát is kiengedték a fogságból, akkor őt is befogadták. Amikor a nyilasok átvették a hatalmat, akkor Dévényi doktor is megszökött abból a munkaszolgálatos egységből, ahol szolgált. Ugyanis a Harmadik Birodalomba akarták szállítani őket. Ő is Ballákhoz ment, akik készségesen befogadták és a többiekkel együtt oltalmazták a település felszabadulásáig.

A Balla házaspár tudta, hogy a zsidók bújtatása nagyon veszélyes, ennek ellenére semmilyen ellenszolgáltatást sem kértek az üldözöttektől. A háború után Vera édesapja, Görög Frigyes, aki a Joint magyarországi vezetője lett, felajánlotta, hogy támogatásban részesíti őket, de a Balla házaspár ezt visszautasította. Hangsúlyozták, hogy nem anyagi ellenszolgáltatásért segítették az üldözötteket.

A Yad Vashem Balla Pétert és feleségét Joó Vilmát 1995-ben a Világ Igaza címmel tüntette ki.

Balla Péter részletesebb életrajza