Varga Irén

Képgaléria: 
Varga Irén 1942-ben

Egy találékony asszony

Varga Irén az 1920-as évek végén egy ügyvédi irodába kezdett el dolgozni, ahol megismerkedett Várdy Vogl Bélával. Amikor a német megszállást követően a kollaboráns magyar kormány rendeletei alapján a budapesti zsidóknak csillagos házakba kellett költözni, akkor a Várdy családnak is el kellett hagynia Andrássy úti lakását. Ismerősük, Varga Irén a segítségükre sietett. Nagynénje családját felkérte, hogy költözzenek be az elhagyott zsidó otthonba, hogy megakadályozzák annak kifosztását, az ott lévő értékeket megőrizve.

1944 tavaszának végén Várdy Vogl Bélát munkaszolgálatra hívták be. Családja, felesége Katalin és két gyermeke (a kilencéves Péter és a tizenkét éves Éva) a katolikus lánynevelő Ranolder Intézetbe került, ahol egy katolikus pap, Klinda Pál vezetése alatt több mint száz zsidó nő és gyermek talált menedéket.

Horthy rádió proklamációja után Várdyék elhagyták az intézetet és visszaköltöztek az Andrássy úti lakásba. Ugyanaznap a nyilaskeresztesek átvették a hatalmat és azonnal felerősödtek a zsidóellenes erőszakos akciók. Ekkor Varga Irén magával vitte Várdynét és gyermekeit a saját lakásába. Heteken át Irén hálószobájában aludtak. Ugyanebben a lakásban élt Varga Irén édesanyja és felnőtt testvére is.

A nyilas aktivisták folyamatosan razziáztak a fővárosban és keresték a bujkáló zsidókat. Amikor Vargáéknál is kérték az igazolványokat, akkor a gyermekekét mindig megmutatták a pártszolgálatosoknak, de Katalin mindig azt mondta, hogy a saját iratait most nem találja. Minden esetben megúszták az előállítást, az anyát és gyermekeit nem vitték el a párthelyiségekbe.

Varga Irén családja azonban nem tudta elviselni a feszültséget, így a Irénnek más megoldást kellett találnia Várdyék további bújtatására. Irén elsőként a saját igazolványait átadta Katalinnak. A gyermekeket visszavitte a Ranolder Intézetbe, mert nagyobb biztonságban tudta őket így. Várdy Katalin Varga Irén igazolványaival szobát bérelt, de ott csupán az éjszakákat töltötte. A nappalokat egy Nádor utcai óvóhelyen töltötte.

Amikor 1944 novemberében a pesti zsidókat gettóba küldték, akkor Várdy Vogl Béla szüleit is gettóba zárták. Varga Irén gyakran felkereste őket és élelmiszert vitt számukra, erősítve ezzel a túlélési esélyeiket. Ugyanakkor Béla is megszökött a munkaszolgálatból és a család egy másik barátjánál húzta meg magát. Mivel a katolikus lánynevelő intézetben is folyamatosak voltak a razziák Irán elvitte onnan a gyerekeket és egy másik keresztény családnál helyezte el őket.

A Várdy család minden tagja túlélte a háborút. Megmentőjükkel a későbbiekben is tartották a kapcsolatot, sőt néhány évvel a háborút követően Béla és Katalin elváltak és Béla Varga Irént vette felségül, akivel haláláig boldog házasságban élt.

Varga Irént a Yad Vashem 2009-ben a Világ Igaza címmel tüntette ki.