Haggenmacher Ottó

Képgaléria: 
Haggenmacher Ottó

A sörgyáros

Bizonyára kevesen tudják azt, hogy a mai Kőbányai Sörgyár eredeti üzemét a Svájcból a 19. század közepén Magyarországra érkezett Haggenmacher család alapította. Az alapító Henriknek tíz gyermeke volt, akik a 20. század elejére rokoni kapcsolatba kerültek a híres Dreher családdal, így a két vállalkozás is egyesült 1933-ban. Az igen csak vagyonos család a háború idején sem nélkülözött, de elkötelezett emberbarátként nem nézték jó szemmel a zsidó ellenes politikát. 1944 őszén konkrét cselekedetre szánta el magát egyikük.

Az 1944. március 19.-i német megszállást követően a kollaboráns magyar kormány gyors iramban megbélyegezte, gettóba zárta majd a halálba deportálta a zsidónak minősített magyarokat. A semleges államok képviselői és a Nemzetközi Vöröskereszt segítséget akart nyújtani az üldözötteknek. A Friedrich Born megbízott által irányított Vöröskereszt két szekciót állított fel a mentésre. Ezeknek az osztályoknak kellett a hivatalon belül szervezni a mentéseket, a védett otthonok és a gyerekek védelmét szolgáló gyermekotthonok védelmét. A Nemzetközi Vöröskereszt ?B? osztályának vezetője egy evangélikus lelkész, a Jó Pásztor Misszióban dolgozó Sztehlo Gábor (szintén Világ Igaza) volt.

Ő meggyőzte nagybátyját, hogy bocsássa a Jó Pásztor Misszió rendelkezésére a Gellért hegyi Bérc utcában levő villáját az üldözött gyermekek megmentése érdekében. Haggenmacher Ottó (mert ő volt a nagybácsi) és családja ezt készséggel meg is tette. Így nyílt meg 1944. október 5-én az első gyermekotthon, ahol az üldözött gyerekeknek menedéket adtak.

A Misszió megbízatása elsősorban a zsidó származású, de református és evangélikus vallású gyerekek mentésére szólt. Ugyanakkor köztudott, hogy egyetlen fiatalt sem kényszerítettek az istentiszteleteken való részvételre és nem kérdezték, hogy mi a hitvallása.

A Bérc utcai villában legalább harminc gyermeket rejtettek el 1944 októberétől 1945 február 12-ig. A Haggenmacher család életét kockáztatva szavatolta a gyerekek életbemaradásának minden feltételét. Gondoskodtak ellátásukról és igyekeztek pótolni a szülők hiányát is. Ugyanakkor, ha lehetett a rokonokat is befogadták, hiszen a gyerekek többsége 8-9 éves volt. Valamennyi gyerek Haggenmacherék oltalmát élvezte, míg a szovjet csapatok fel nem szabadították Budát. Legalább harminc gyerek köszönheti életét a gyáros és családja jólelkűségének.

Haggenmacher Ottó a Világ Igaza elismerést posztumusz kapta meg 2003-ban.