Vaszi István

Képgaléria: 
Vaszi István

Egy jókor érkező régi barát

Rosenberg Kitti és öccse, Ervin Budán éltek szüleikkel. A német megszállást követően a Rosenberg család más zsidó családokhoz hasonlóan arra kényszerült, hogy elhagyja otthonát, és sorstársaikkal együtt egy sárga csillaggal megjelölt épületbe költözzön. Innen később a pesti gettóba hajtották őket.

Egy alkalommal, valószínűleg 1944 decemberében, az a szóbeszéd kelt lábra, hogy a gettót meg akarják semmisíteni. A Rosenberg család az azonnali távozás mellett döntött. Kittinek szerencséje volt, hiszen édesanyjának sikerült hamis dokumentumokat szereznie neki, ezért őt beengedték a Vöröskereszt egyik védett házába. Ervin a szüleivel maradt, akik lefizették korábbi lakóházuk felügyelőjét, hogy az épület pincéjében rejtőzködhessenek. Életük óriási veszélyben volt.

Egy napon a 15 éves Kitti éppen ivóvíz szerzése céljából gyűjtött havat odakinn, amikor két felfegyverzett, egyenruhás férfit látott közeledni. Egyiküket felismerte: a 18 éves Vaszi István volt, akivel jó barátságot kötöttek néhány évvel korábban. Kiderült, hogy ő és barátja megpróbálták elkerülni a besorozást, ezért öltöztek egyenruhába. Kitti, aki rettenetesen aggódott családja biztonságáért, Istvánt kérte meg, hogy vigye Ervint is a védett házba. Ervinnek is voltak hamis iratai, amelyeket édesanyja csodával határos módon, az utcán heverve talált, azonban mikor István megérkezett a védett házba Ervinnel, a házmester nem engedte be őket. Végül hajlandó volt befogadni egy éjszakára, majd átszállítani egy másik védett házba. Másnap István visszatért, és elvitte Ervint a megadott címre, azonban a fiút ott sem engedték be. Ezúttal azonban István nem adta fel, még a fegyverével is megfenyegette a házmestert. Erre az megijedt és hozzájárult, hogy Ervin ott maradjon, így élt ott a felszabadulásig.

Hosszú évekkel később Kitti levelet írt a Jad Vasem Intézetnek azzal a kéréssel, hogy jutalmazzák meg barátját, öccse életének megmentéséért.

2010-ben Vaszi Istvánt a Yad Vashem Intézet a Világ Igaza címmel tüntette ki.

Tudósítás a 2012-es díjátadásról, ahol lánya vette át a kitüntetést.