Vasdényei István

Képgaléria: 
A kistarcsai tábor foglyai

A kistarcsai internálótábor parancsnoka

Kistarcsán működött a Horthy-korszak egyik leghírhedtebb internáló tábora, amely annyira fontos volt a hatalom számára, hogy még a világháború után is üzemeltették. Erről az időszakról többen tudnak, de az is nagyon lényeges, ami az 1940-es évek elején és 1944-ben történt a településen.

Vasdényei István volt a tábor parancsnoka 1944-ben. A német megszállást követően a táborba rengeteg zsidót szállítottak, akiket vasútállomásokon, az utcákon vagy éppen az előre elkészített listák alapján otthonaikban tartóztatott le a Gestapo és a vele együttműködő magyar rendőrség és csendőrség. A zsúfoltság enyhítésére már április közepén indítottak egy deportáló szerelvényt Auschwitz-Birkenauba, ahol a foglyokat szelekciónak vetették alá és többségüket a gázkamrákba küldték. Miután 1944 júliusának elején a magyar hatóságok szüneteltették a deportálásokat Adolf Eichmann és stábja egy újabb szerelvényt még elindított, amely a kistarcsai tábor foglyaiból állt.

Vasdényei ilyen körülmények között minden tőle telhetőt megtett, hogy az internált zsidók sorsán enyhítsen. Engedélyezte számukra, hogy leveleket és csomagot kapjanak. Szabadon engedte a tizennégy évnél fiatalabb gyerekeket. Elengedte a húsz évnél idősebbeket is, akik keresztény papírokkal rendelkezte, noha tisztában volt vele, hogy ezek hamisítványok.

Dr. Bródy Sándor az Eichmann-perben tett tanúvallomásában kifejtette, hogy őt személyesen Vasdényei István mentette meg. Amikor deportálni akarták Auschwitzba, akkor a parancsnok a saját szolgálati szobájában rejtette el és az őt kereső németeknek azt mondta, hogy Bródyt egy másik transzporttal már Auschwitzba küldték.

A túlélők 1964-ben az őket megmentő parancsnokot vendégül látták az Egyesült Államokban.

Vasdényei Istvánt a Yad Vashem Intézet 1969-ben a Világ Igaza címmel tüntette ki.

Egy visszaemlékezés, amelyben említik Vasdényei Istvánt