Zsille család

Egy család, akik harminc embert is bújtattak

Zsille Zsigmod százados Budapesten élt a családjával. Kommunista volt, mint legjobb barátja, Domokos József is. A háború alatt hadigondozóként dolgozó Zsindely barátjának feleségétől kapta az első felkérést üldözött zsidók megsegítésére. Ez a csoport pedig nem volt más, mint a híres nyomdász család, a békéscsabai Tevan, tagjai.

Hankó Mátyás nevű barátja segítségével Tevan asszony fiával, Györggyel és lányával, Zsófiával megszökött a békéscsabai gettóból. Elbújtak egy rövid ideig olyan családtagjaiknál, akikre nem vonatkoztak a zsidótörvények. Budapesten élő közeli barátjuk. Zsilléék 1944 július közepétől az egész családot a saját házukban, az Alpár utca 7. szám alatt bújtatták el.

A nyilas hatalomátvételt követően a bújtatott zsidók száma idővel nőtt, néha elérte a harmincat is. Zsilléék mentették meg Heller László gyógyszerészt, a feleségét és a két lányukat, Katalint és Juditot. Náluk talált menedékre Schwartz (Simor) Dezső orvos, felesége és két fiúk vagy a Szabó házaspár és Ágnes nevű leányuk, illetve Paul Ilona, annak édesanyja és unokaöccse, Zelenka Béla. A számos rejtőzködőnek a tizenkilenc éves Zsille Győző segített élelmiszert hordani. Kis adagokban, a hátizsákjában, így nem keltett feltűnést.

Novemberben egy razzia során, egy bejelentés miatt letartoztatták Zsille Júliát és a lakásban rejtőző néhány embert. Az üldözöttek közül többen a ház pincéjében bújtak el, mint például a Tevan család, így őket nem hurcolták el. Zsille Zsigmond százados nem tartózkodott otthon, így őt sem fogták el. Egy feljelentés nyomán a nyilaskeresztesek razziáját követően apjának és saját magának is bujkálnia kellett, de apja, Zsille Zsigmond ekkor is segített, menleveleket szerzett és ezekkel kihozott a téglagyári gyűjtőtáborból üldözötteket.

A Yad Vashem Intézet a Zsille család tagjait, Zsigmondot, Júliát és fiúkat Győzőt 2000-ben a Világ Igaza címmel tüntette ki.

Tevan Zsófia visszaemlékezése a Centropa szervezet honlapján, többek között a mentésről is mesél