Emanuel Zima

Képgaléria: 
Zima Emánuel

Akik a német követségen bújtattak

Nincs jobb rejtekhely, mint egy szuverén állam követségének épülete, ahová a hatóságok nem hatolhatnak be. Igen ám, de a mi a helyzet, ha ez a budapesti követség éppen a Harmadik Birodalomé, ahol napi rendszerességgel feltűnnek azok is, akik a holokausztért felelősek, szervezik és kivitelezik. Még így is sikerülhet menteni zsidókat, ha elég bátor a mentő. Zima Emánuel ilyen hős volt.

Zima eredetileg Csehszlovákia budapesti követségén dolgozott gondnokként. 1939 tavaszán, amikor a náci Németország vezetésével felszámolták Csehszlovákiát, a németek átvették követséget és a német követséghez csatolták. A cseh Zima megtarthatta állását, mint gondnok.

A háború alatt megbetegedett és egy Flamm Mária nevű zsidó orvosnő kezelte. Zima hálája jeléül megígérte a doktornőnek, hogy amennyiben a zsidók helyzete rosszabbra fordulna Magyarországon, akkor ő biztosítani fog egy helységet a doktornő és családtagjai számára a nagykövetségen.

1944 nyarán, amikor a vidéki zsidók deportálása már megtörtént és a budapestiek felett ott lebegett, hogy Horthy kormányzó újra engedélyezi a kiszállításokat Auschwitzba, az orvosnő és családja úgy döntött, hogy élnek a Zima által felkínált lehetőséggel. Férjével beköltöztek az épületbe. Zima ugyan nem ott lakott, de fiával, Józseffel felváltva látták el a rejtőzködő Flamm házaspárt.

Ősszel, amikor a németek úgy döntöttek, hogy a követséget áthelyezik Sopronba a közeledő szovjet csapatok elől. Elvileg Zimának is mennie kellett volna, de felesége beteg volt, így el tudta érni, hogy a fővárosban maradhasson. Az üresen maradt épületben még több zsidót rejtett el. A nyilasok garázdálkodása elől így talált menedéket Mária testvére Flamm Sándor a feleségével. Követte őket Keményi Gábriel és felesége, majd egy Rosenthal nevű férfi a feleségével és két gyermekével. Végül Kornfeld Hillé is a volt német követségen rejtőzött el.

Miután az ostrom megkezdődött a német katonák szerették volna használni a követség óvóhelyét, de Zima bátor kiállásával elbizonytalanította őket és rábírta az egységet, hogy máshol keressenek menedéket. Pesten már véget értek a harcok, de a rejtőzködők még nem könnyebbülhettek meg, mert Budán a németek és a nyilasok még uralták, ekkor csatlakozott a bujkálókhoz Aharon Gruenhut a pozsonyi ortodox főrabbi és felesége.

A felszabadulást követően Zima, csak akkor engedte ki rejtőzködőket, amikor minden veszély elmúlt. Egyesek visszatértek otthonaikba, mások pedig kivándoroltak.

A Zima család egyik fia, Ede, Magyarországon maradt a háborút követően is. 2014-ben az ő leszármazottja Zima Miklós vette át dédapja Világ Igaza elismerését, amelyet a Yad Vashem már 1971-ben megítélt az embermentőnek hősiességéért. Ezt Emánuel és József Zima nem tudta átvenni a politikai helyzet miatt. Az Igazak Erdejében ennek ellenére ültettek számukra egy emlékfát.

Tudósítás a kitüntetés átadásáról:

Az embermentő Zima családnak 2015-ben emléktáblát avattak Csehország budapesti nagykövetségének épületén:

Kisfilm az embermentő Zima családról