Fittler fivérek

Képgaléria: 
Charles Fenyvesi

Az embermentő testvérpár

Fittler Ferenc és testvére János, feleségükkel Kistarcsán, Zsófialigeten éltek, a hírhedt kistarcsai internáló tábor közelében. Egymás szomszédságában volt a házuk és összesen tíz üldözöttet rejtettek el a háború befejezéséig. Köztük volt Munkácsi Ernő, a Budapesti Zsidó Hitközség főtitkára és családja. Munkácsiék mellett a két testvér feleségeik, Mária és Julianna, bújtatták még Mairovitz Jakabnét, Pfeiffer Marcellt és feleséget, Sós (Schwarz) Endrét és feleségét, Székely Olgát, Léderer Henriknét és lányát.

A két Fittler házaspár együtt gondoskodott a befogadottakról. Ferenc és felesége rejtegette az üldözötteket, János és felesége pedig az élelmiszert hordták a rejtőzködőknek. Néha még egy-egy étkezésre is meghívták őket magukhoz. Ferenc a bújtatott embereket minden egyes alkalommal elkísérte, amikor távoztak és hazakísérte, amikor visszatértek oda. Elment a budapesti Kolombusz utcai táborban, a zsidó fiúárvaházban, illetve a gettóban szétszórt családokért, fondorlattal kihozta őket és Zsófialigeten rejtette el őket. A házaspárok az üldözötteket élelmezték és ellátták őket jó szóval is.

Fittler Jánosék annak ellenére is vállalták a mentést, hogy nem csupán a saját, hanem az egy éves kislányuk életét is kockáztatták. Minden bújtatott személy megélte a felszabadulást.

A Fittler testvéreket és feleségeiket a Yad Vashem 2001-ben a Világ Igaza címmel tüntette ki.