Pattantyús-Ábrahám Imre

Képgaléria: 
Pattantyús-Ábrahám Imre

A bátor mérnök

Pattantyús-Ábrahám Imre kohómérnök, Győrben a Magyar Vagon- és Gépgyár igazgatója volt, mélyen vallásos ember, és eszerint is próbált élni. Ez a gyár egy kiemelkedően fontos hadiüzem volt, ahol számos zsidó maradt meg alkalmazásban még a korlátozó zsidó ellenes törvények hatályba lépését követően is. Köztük volt Winkler Dezső, a gyár autógyártási részlegének tervező mérnöke, aki a Botond harckocsi tervezője is volt, továbbá Lengyel József a hídosztály vezető mérnöke is.

A gyár a német megszállást követően, 1944 márciusától német katonai vezetés alá került. Pattanttyúst, mint igazgatót rendszeresen zaklatta a Gestapo, az Albert Speer vezette hadigyártási minisztérium, és a kitelepítési bizottság emberei. Mivel tolmács nélkül tárgyalt velük, sikerült kijátszania egymás ellen a csoportokat. Veszélyes játszma volt. Megakadályozta, hogy a gyári felszerelés nagy részét kivigyék Németországba.

Pattantyúsnak sikerült néhány kiváló munkatársát is megmentenie az Auschwitzba deportálás elől. 1944-ben a győri rakodópályán álló vonatról levette a két mérnök családját. Az egyik Winkler Dezsőfelesége és csecsemő kisfia volt. A másik megmentett család Lengyel Józsefé, akinek így menekült meg felesége és 15 éves lánya is. Pattantyús-Ábráhám Imre arra hivatkozott, hogy a haditermelésben nélkülözhetetlen mérnökei így tudnak jól és pontosan dolgozni, ha családjukat maguk mellett tudhatják.

A két zsidó mérnököt 1944 decemberében a nyilasok egy, a Német Birodalomba tartó halálmenetben elhurcolták. Családjuk azonban visszamaradt Győrben. Mindkét család túlélte a holokausztot. A felszabadulásukat követően is közeli kapcsolatban maradtak megmentőjükkel.

Pattantyús-Ábrahám Imre az egyik főszerelője az 1973-ban megjelent, a ?Fekete tél? című regénynek.  Életéről film is készült, ?Az utolsó kivégzés, 1944? címmel, amelyben többek között Winkler Dezső mondja le, hogy hősünk hogyan mentette meg az ő és családja életét.

Pattantyús-Ábrahám Imrét a Yad Vashem Intézet 2000-ben a Világ Igaza címmel tüntette ki.