Aradi Vilmosné

A ruhásszekrényen át vezetett az út

Aradi Vilmosné született Kresztián Róza az újpesti Széchenyi tér 5/c száma alatt lakott egy kétlakásos kertes házban. 1944-ben, amikor történetünk játszódik Újpest még nem a főváros egyik kerülete, hanem önálló peremváros volt. Az egyik lakásban ő, a másikban lánytestvére lakott. Kresztián Róza baloldali nézeteket vallott, ezért magától értetődően ellenségesen szemlélte a nyilas rezsimet. Elhatározta, hogy küzdeni fog ellene a maga eszközeivel. Ezt úgy akarta megvalósítani, hogy a rendszer által üldözött zsidókat rejtett el a lakásában. A megmentettek között voltak ismerősei, barátai, de számára ismeretlenek is, akiket nem zsidó barátai ajánlotta be nála.

Egyik mentettje Révész Blanka volt. Ő az óbudai téglagyárból szökött meg, ahonnan 1944 novemberében az úgynevezett halálmeneteket indították. Ezekben mintegy ötvenezer budapesti zsidót, férfiakat és nőket egyaránt, hurcoltak el gyalogszerrel az ország nyugati határaira, hogy erődítő kényszermunkát végezzenek. Róza odaadta a saját igazolványait Blankának, amelyekkel a menekülő egészen a felszabadulásig sikeresen tudott bujkálni.

Kresztián Róza nem csupán bújtatta, hanem élelmezte is az üldözötteket. Leleményes módon, testvére segítségével, földalatti rejtekhelyet ásott a bujkálók részére, ahová a lakásban lévő egyik ruhásszekrényen keresztül lehetett leereszkedni. Menekülő utakat is készített a szomszédja kertje felé.

Révész Blanka mellett megmentette még Vészi Bélát, aki két-három héten keresztül rejtőzködött Róza lakásában. Scheiber Mária és Margit egészen Újpest felszabadulásáig húzták meg magukat a testvérpár otthonában. Polgár András is nála rejtőzködött. Miközben a nők a rejtekhelyen maradtak, a férfiak hamis iratokkal beálltak az újpesti KISKA (Kisegítő Karhatalmi) alakulatba. Így tudták segítséget nyújtani a baloldali és zsidó ellenállási mozgalomnak és részt venni abba.

A Yad Vashem Aradi Vilmosné Kresztián Rózát 2000-ben a Világ Igaza címmel tüntette ki.