Szalkay István

Képgaléria: 
Szalkay István 1945-ben

Egy vagány férfi nyilaskeresztes karszalaggal

Szalkay István zsidó feleségével és anyósával Budapesten élt. Környezetében közismert volt, hogy szívesen segít a zsidóknak, ennek ellenére sosem jelentették fel. Árja-párjának számító feleségével együtt vigyáztak anyósára, de 1944 júniusában befogadták a három fős Kende családot is.

Kendéék Jugoszláviából érkeztek, ahol 1941-ben egy pogrom során meggyilkolták a férjet, Kende Ernőt. Az anya két kisebb gyermekével Budapestre menekült, míg legidősebb lánya beállt a jugoszláv partizán mozgalomba. Amikor Kendéék 1944 nyarán megérkeztek Szalkayék lakásába, akkor már hatan tartózkodtak ott. A három fős Szalkay családon kívül további három zsidó menekült. 1944 októberét követően a menekültek száma tizenhét-tizennyolc főre emelkedett. A lakásban rendkívül zsúfoltan éltek, ráadásul hangosan sem mertek beszélni, nehogy a szomszédok felfedezzék őket.

Szalkay István ebben az időben színleg maga is csatlakozott a nyilasokhoz. nyilaskeresztes karszalaggal részt vett a razziákon. Az elfogott zsidók közül, akit tudott félrehúzta és egy óvatlan pillanatban szabadon engedte vagy éppen a lakására vitte. 1944 decemberében egy egész munkaszolgálatos századot tartóztatott le, már be voltak vagonírozva a Józsefvárosi Pályaudvaron, de kiszállította és elvezette őket. Így megmenekültek a Német Birodalomba való deportálástól. Az óbudai téglagyárból is, ami a halálmeneteket megelőző gyűjtőpont volt, sokakat kimentett.

Szalkay Istvánt a Yad Vashem 1985-ben a Világ Igaza címmel tüntette ki.

Szalkay István adatlapja a Yad Vashemben.