Balázs József

Egy antifasiszta ellenálló

Balázs József textilkereskedő a tiltás előtti utolsó pillanatban, 1941 augusztusában, feleségül vette a zsidó származású Sorger Adélt. Magyarország német megszállásakor felismerte, hogy a feleségét és annak családját, tulajdonképpen az egész magyarországi zsidó közösséget, komoly veszély fenyegeti.

Balázs 1944 nyarán megszokott katonai alakulatától és a fővárosba, Budapestre ment, hogy a feleségét és családját megszöktesse a csillagos házból, ahol éltek. Álnéven lakást bérelt és a főváros felszabadulásáig ott rejtegette a családját.

Ugyanakkor Balázs József egy antifasiszta ellenálló sejt tagja is volt, amelynek tagjai aktívan támogatták és segítették az üldözött zsidókat. Ennek a csoportnak a keretében más lakásokat is bérelt Budapesten, ahol szökött munkaszolgálatosokat vagy a gettókból megszökött üldözötteket bújtattak.

Az egyik megmentettje volt Burger Magda, aki a sejtnek köszönhetően pénzt, élelmiszert, és ami a legfontosabb volt, hamis okmányokat kapott. Balázs segített megszökni neki a pesti gettóból, majd Buda felszabadulásáig segítette őt és a többi zsidót, akik ugyanabban a lakásban bujkáltak. Barátságuk a háború után is folytatódott.

Balázs Józsefet a magyar kormány 1995-ben kitüntette, mint antifasiszta ellenállót.

1999-ben a Yad Vashem is elismerte Balázs Józsefet a Világ Igaza címmel.