Tálosi Teréz

Aki mentés közben vesztette életét

A Tálosi házaspár a zuglói Columbus utca 42-ben volt házmester. Ők egy olyan üldözött zsidón segítettek, akit korábban nem ismertek. Túri Mariannéról (későbbi nevén Faragó Miriam) van szó, akit elbújtattak, amikor megjelent náluk és segítségüket kérte. Hogyan és miért őket választotta Marianne, hogy segítséget kérjen tőlük?

Túri Marianne 1944 őszétől a későbbi férje nagybátyjának, Faragó Sándornak a segítségével kapott munkát az Országos Ruházati Intézet egyik varrodájában, mint hadiüzemi munkás. Télen egy nyilas különítmény betört a varrodába, és a zsidó munkásokat elhurcolták. Gyalogosan hajtották őket a főváros utcáin a Duna partja felé.

Marianne kifordította a kabátját, amin így nem látszott a sárga csillag és a sorból kilépve eloldalgott. Mivel Budapesten nem éltek rokonai, ezért nem volt egyetlen ismerőse sem, akitől segítséget kérhetett volna. Ezért az egyetlen címre, amit ismert: nővére volt budapesti lakásának házmestereihez, azaz Tálosiékhoz ment.

A házaspár először a lakásában, majd a nyilas razziák veszélye miatt a ház pincéjében rejtette el a zsidó lányt. Amikor túl veszélyesnek találták, hogy az épületben bujkáljon, segítséget nyújtottak neki, hogy tovább meneküljön. Tálosi Teréz, a házaspár lánya egyidős volt Mariannéval. Terike átadta az iratait a zsidó lánynak, az iratok mellé néhány szentképet is adott neki, hogy ezzel is alátámassza a keresztény papírok hitelességét.

A Terikétől kapott iratokkal Marianne a Pajor szanatóriumba ment, amelynek igazgatójával édesapjának, aki kávé nagykereskedő volt, korábban üzleti kapcsolatai voltak. Az igazgató befogadta őt és konyhalányként alkalmazta. Itt érte meg a felszabadulást 1945 februárjában.

Tálosiék közben más zsidókat is segítettek, különböző lakásokban bújtatták őket. Rendszeresen szállítottak a bujkálóknak élelmiszert. Egy ilyen alkalommal, amikor élelmet vittek az egyik lakásba, tragédia történt. Tálosi Terikét és édesanyját egy gránát megölte. 1945 elején, Budapest ostroma során ez sajnálatos módon nagyon gyakori volt.

Tálosi Terézt a Yad Vashem 2000-ben a Világ Igaza címmel tüntette ki.