Ónódy Lajos

Képgaléria: 
Ónódy Lajos (bal oldalon) Ungárékkal

Egy ellenálló műszaki tisztviselő

A budapesti Ganz-gyárban műszaki tisztviselőként dolgozó Ónódy Lajos számos ponton szegült szembe a náci Németországot kiszolgáló magyar politikának. Magyarország német megszállását, de különösen 1944 októbere, a nyilas hatalomátvételt követően katonaszökevényeket bújtatott. A gyár gépeinek leszerelésekor igyekezett megakadályozni, hogy a fontos ipari felszerelések a Német Birodalomba kerüljenek. Ugyanakkor Ónódy a gyárban működő egyik ellenálló csoport vezetője volt.

Egyik ellenálló társától hallott a zsidó Ungár és Berényi családokról és arról a helyzetről, amibe a zsidó ellenes politika miatt kerültek. Úgy döntött, hogy segíteni fog nekik. Olyan hamis papírokat szerzett a családnak, amelyekben az apa, Ungár Miksa, mint a Ganz-gyár nélkülözhetetlen munkása szerepelt. A feleségnek, Lenkének a kispesti Wekerle-telepen, egy ismerősénél szerzett menedéket. A főváros ostroma idején a bátor főmérnök élelemmel látta el Ungárékat.

A háború vége után Ungárné Argentínába ment és Buenos Airesből kereste meg Ónódyt és megköszönte az egész családra kiterjedő segítségét, amellyel megmentette az életüket.

A Yad Vashem Intézet 1995-ben a Világ Igaza címmel tüntette ki Ónódy Lajost.