Kolonits család

Képgaléria: 

Az elkötelezett szociáldemokraták

A Kolonits család elkötelezett szociáldemokrata volt és ez nagyban meghatározta a háború és a holokauszt alatti viselkedésüket és az üldözöttekhez való viszonyukat. Az apa, Kolonits Ferenc és felesége Paulina, a három lánnyal (Margit, Paula és Ilona) és a kisfiúkkal, Ferenccel személyes kapcsolatot ápoltak számos kiemelkedő szociáldemokratával és a párt holdudvarához tartozó értelmiségiekkel, köztük József Attilával is. A család minden tagja humanista világnézettel bírt és önzetlen társadalmi elkötelezettséggel.

Magyarország német megszállása után az édesapát a buchenwaldi koncentrációs táborba hurcolták, ahol 1945-ben szabadult fel. A nyilas hatalomátvételt követően számos üldözöttet, mint Dr. Weil Emil, Dr. Feri Sándor és felesége, Tömpe Andrásné, Polatschek Péter Pál, Ungár Klára és Mészáros Ferenc bújtattak, nemcsak a saját vidéki házukban, hanem abban az üzletben is, ahol Paula dolgozott.

1944. október 15-én Ilona felajánlotta Garai Erzsébetnek (a későbbi neves filmesztétának, aki 2016. január 1-én hunyt el), hagyja ott édesanyjával a védett házakat és költözzenek a lakásuk pincéjébe. Az anya maradt, de Erzsébet követte Ilonát, aki először abba az elegáns üzletbe vitte, ahol a testvére Paula dolgozott. A boltban ekkor már több menekült is rejtőzött. Innen Ilona a szülei lakásába vitte Erzsébetet, amelyet kénytelenek voltak elhagyni a nyilasok folyamatos razziái miatt. Két barátjuk segítségével sikerült biztonságos menedéket találniuk, ahol az egész család hónapokon keresztül gondoskodott az üldözöttekről. Ugyanakkor Ilona részt vett a pesti gettóban élő gyerekek mentésében is. Több mint negyvenet személyesen csempészett ki közülük a lezárt zsidó negyedből. A párt összekötőjeként a főváros Duna hídjainak felrobbantását követően Budán rekedt, ahol éhezve és bujkálva, de túlélte az ostromot. Garai Erzsébettel a háború után sem szakadt meg a kapcsolata, hiszen a fiatal hölgyet a Kolonits család befogadta mindaddig, amíg önálló egzisztenciát nem tudott alapítani.

Kolonits Ilona a háború után neves és elismert filmrendezőnő, számos díj birtokosa lett.

A Kolonits család tagjait 2009-ben a Yad Vashem Intézet a Világ Igaza elismerésben részesítette.

Egy cikk az elismerésről

Kolonits Ilona IMDb oldala

Néhány Kolonits Ilona által rendezett dokumentumfilm: