Hubay házaspár

Egy arisztokrata házaspár

Hubay Sándor és felesége, született Nádasdy Katalin régi arisztokrata családok leszármazottai voltak. Ráadásul Sándor a Magyar Királyi Honvédség magas rangú tisztje volt.

A zsidó Klein család szintén Budapesten élt. A férjet 1943-ban behívták munkaszolgálatra és a keleti frontra vitték, ahol eltűnt. 1944 júniusában a feleséget és fiukat, Pétert csillagos házba költöztették, majd az év vége felé a pesti gettóba. Innen azonban megszöktek és az összes megmaradt értékükért (ékszerek és arany) keresztény iratokat vásároltak maguknak. Ezeknek az iratoknak a birtokában Kleinné elment egy munkaközvetítőbe és bentlakó cselédi állást keresett. Hubayné éppen akkor járt ott és a zsidó asszonyt választotta ki a munkára jelentkezők közül. Az arisztokrata házaspár hamarosan rájött, hogy cselédjük zsidó, de gyorsan megnyugtatták, hogy tőlük nem kell tartania, megfogják védelmezni őt és fiát is. Hubayék három hónapon keresztül bújtatták Kleinéket. Élelmezték őket, a kis Péterrel pedig úgy bántak, mint a saját gyermekükkel. Amikor egy razziázó nyilas csoport becsöngetett hozzájuk bujkáló zsidókat keresve Hubay Sándor határozottan közölte velük, hogy Kleinné és fia jó barátaik a saját szülővárosából. Azt is kijelentette, hogy ő mint magas rangú tiszt nem is tűrné meg a zsidókat az otthonában.

Klein Péter 1949-ben alijázott Izraelbe és csak harmincöt évvel később tért vissza Magyarországra. Megmentői akkor már nem éltek, viszont gyermekeiket sikerült felkeresnie.

A Yad Vashem a Világ Igaza címmel tüntette ki Hubay Sándort és feleségét Nádasdy Katalint 1985-ben.