Sági Kálmánné

Képgaléria: 
Fenyő Márió

Az önfeláldozó nevelőnő

Fenyő Miksa a magyar kulturális és gazdasági élet egyik meghatározó szereplője volt a 20. század első felében. Ő volt az egyik alapítója a Nyugat című folyóiratnak és a Gyáriparosok Országos Szövetségének másodtitkára, majd később ügyvezető igazgatója volt. Mivel elkötelezett antifasiszta, angolbarát és németellenes volt, nem csoda, hogy ő és családja a Gestapo egyik célpontjává vált. Arról a tényről sem feledkezhetünk meg, hogy Fenyőék zsidó származásúak voltak, így a faji politika is ellenük dolgozott.

A Fenyő családnak 1944. március 19-én, a német megszállás napján el kellett hagynia otthonát. Fenyőék akkor nyolc éves fiát, Máriót Ságiné egyik búvóhelyről vitte a másikra, míg szülei másutt kaptak menedéket. A sváb származású Sági Kálmánné szinte saját gyermekének tekintette Máriót, aki megmentőjét csak Kikinek becézte.

Később Márió húgát, Pannit és két bátyját is rejtegette. A többi gyereket máshol helyezték el, de Máriót egészen 1944 novemberéig gondozta, amíg nem vitték el egy másik búvóhelyre, ahol szüleivel lehetett együtt.

Sági Kálmánnét a Yad Vashem Inzézet 2000-ben a Világ Igaza címmel tüntette ki. A díj átadását nem érhette meg, mert a díj odaítélésének évében elhunyt.

Fenyő Márió könyve a Nyugatról

Fenyő Márió életrajza

2014-es beszélgetés, amelyen részt vett Fenyő Márió is