Merényi Elemér

Képgaléria: 
Merényi Elemér

A tánctanár

Merényi Elemér ismert és elismert tánctanár volt Makón a második világháború kitörése előtt. A városban feleségével együtt működtettek egy saját tulajdonú tánciskolát is. Amikor a háború során katonai szolgálatra hívták be, mivel tiszti rangot kapott, sok zsidó ismerősén tudott segíteni. Ilyen volt a makói Dózsa Andor, akinek már 1940-ben is sok támogatást nyújtott. Később is ellátta őt és Dózsa barátait élelmiszerrel, meleg ruhákkal és pénzzel. Merényi náci- és nyilas ellenes érzelmei ismertek voltak, noha ezekkel nyíltan nem kérkedett.

1944 nyarán, már a német megszállást követően, egységével együtt Nagytéténybe vezényelték. Merényi itt sem hagyta abba a zsidók érdekében folytatott akcióit. A budapesti zsidóknak akkor csillagos házakban kellett lakniuk. Merényi megismerkedett dr. Székely Imre orvossal, aki zsidó volta miatt a feleségével együtt a Visegrádi utca 38/b alatti épületben lakott. Több alkalommal meglátogatta őket és mindig vitt elegendő élelmiszert a családnak. Később az orvos feleségét kijuttatta a csillagos házból és egy olyan ismerősénél helyezte el, aki katonaszökevény volt. Dr. Willer Kázmér szintén Merényi segítségével szökött meg a honvédségből.

A nyilasok 1944 októberi hatalomátvételét követően dr. Székely feleségének unokatestvérét, a hatvan éves Lengyel Gézánét átvitte a csillagos házból a saját nagytétényi tiszti irodájába. Az asszony ott teljesen át tudta vészelni a következő hónapokat és a felszabadulást is ott érte meg.

Mivel a katonai szolgálat egyre terhesebb és veszélyesebb volt Merényi számára, ezért valamit lépnie kellett. Dr. Székelytől megtanult egy módszert, amellyel az elhúzódó szemgyulladást lehetett eljátszani. Emiatt egy időre a tánctanárt felmentették a katonai szolgálat alól és egészségügyi szabadságra küldték.

A lábadozása elteltével nem tért vissza az egységéhez, hanem a Semmelweis utca 13. alatti óvóhelyen húzta meg magát hamis iratokkal. Vele bujkált Székely doktor egyik rokona, Szabó Stefánia, akit Merényi, mint a saját rokonát mutatott be az óvóhelyen. Mindketten megérték a felszabadulást.

Merényi Elemér a háborút követően nagyon sikeresen működött, mint tánctanár és közművelő. Keszthelyen 1951-től működött, mint tánctanár. Ő volt az egyike a Helikoni Ünnepségek felújítóinak. 1957-től haláláig, 1975-ig a Goldmark Művelődési Központ igazgatója volt. Egy előadás közben érte a halál.

A Yad Vashem Merényi Elemért 2012 júliusában a Világ Igaza címmel tüntette ki.