Rádai Lászlóné

Szolidáris kolléga

Rádai Lászlóné, Nánai Erzsike a második világháború idején, Újpesten lakott és az Egyesült Izzóban dolgozott. Itt barátkozott össze Gellért Tiborné Rosenfeld Rozáliával, aki zsidó volt. Szoros barátságuk akkor sem ért véget, amikor Rózsát elbocsátották a zsidótörvények miatt. A német megszállás után Gellért Tibort munkaszolgálatra vitték, 1944 őszén pedig feleségét és négyéves kisfiát a csillagos házból elhurcolták, és halálmenetbe küldték.

Rózsa asszony kisfiával együtt megszökött a menetből és visszajött Budapestre. Rádai Erzsikétől kért segítséget. Rádainé befogadta az újpesti szobakonyhás lakásába Rózsát és kisfiát. A nőt, mint vidéken élő húgát mutatta be a ház lakóinak. Mivel az élelmiszerjegyei nem voltak elegendőek arra, hogy mindannyiukat ellássa, ezért testvérével Nánai Margittal vidékre utazott, a saját jegyeit pedig igazi húgára, Lídiára bízta, hogy gondoskodjon a bújtatottakról.

Noha a szomszédok gyanakodtak rájuk, és emiatt Rózsikáéknak egy időre el kellett hagyniuk az újpesti rejtekhelyet, végül mégis visszatértek és Erzsike ellátta őket a felszabadulás napjáig.

Gellért Tibor 1945 közepén jött haza a bori koncentrációs táborból és Erzsikénél épségben találta feleségét és kisfiát.

Rádai Lászlóné Erzsikét a Yad Vashem 2001-ben a Világ Igaza címmel tüntette ki.