Ara Jeretzian

Képgaléria: 
Ara Jeretzian unokájával

Egy örmény, aki nyilas is volt

Ara Jeretzian családja örmény volt. A férfi Isztambulban született 1918-ban. Kisfiú volt, amikor Magyarországra költöztek. Új keresztnevet választottak neki, ezt követően Györgynek hívták. Fiatalemberként, az 1930-as években csatlakozott a nyilaskeresztes mozgalom egyik ifjúsági szervezetéhez. Rövid idő múlva azonban otthagyta a mozgalmat, mert nem tudott azonosulni az erőszakos zsidóellenes akciókkal.

1944-ben Jeretziant kinevezték a főváros 6. kerületének polgári védelmi parancsnokává. a nyilas hatalomátvételt követően az egyik svéd védelem alatt álló házban klinikát szervezett. A mini kórházban ingyenesen kezelték a civileket és a sebesült katonákat. Jeretzian intézménye mintegy negyven zsidó orvost foglalkoztatott, akiknek egyébként már tilos volt nem zsidó betegeket kezelni. mentoruk azonban mindannyiuknak szerzett árja papírokat. A családjuk is együtt lakhatott az orvosokkal a klinika védelmében.

Jeretzian felhasználta régi nyilas kapcsolatait és engedélyeket, igazolványokat, papírokat és pecséteket szerzett. Ezekkel gyógyszereket és orvosi felszerelést rendelt. Egyik munkatársa pedig nagyon precízen vezette a klinikai tevékenységek naplóját, ami nagyon tetszett a kerületi nyilasoknak. Noha több feljelentés érkezett hozzájuk, hogy a kórházban zsidókat bújtatnak, ezekkel nem foglalkoztak. Nem kutatták át az épületet, mert nagyon hazafiasnak tartották. Mindezt azért, mert a kórházban ingyen kezelték a magyar katonákat és civileket. Jeretzian saját pénzéből fedezte a klinika fenntartásának költségeit és az orvosok és családjuk mellett további négyszáz zsidó életének megmentésében segédkezett.

A háborút követően a magyar hatóságok nem ismerték el tevékenységét, hiába kérvényezte ezt többször az általa megmentett zsidók csoportja többször is. Hősünk az 1960-as évek elején elhagyta Magyarországot és Bécsben telepedett le. 2010-ben hunyt el.

A Yad Vashem Ara Jeretziant 1981-ben a Világ Igaza címmel tüntette ki.

Ara Jeretzian a Yad Vashem az örmény embermentőknek fenntartott honlapján

Ilby Frank visszaemlékezése arról, hogyan mentette meg őt Ara Jeretzian